5 hälsofördelar av solsken

Direkt exponering för solljus kan vara mycket farligt och skadligt, men om det tas med måtta, kan solen också skyddar mot många sjukdomar. Sun, i själva verket, ger oss energi som alla levande ting behöver för att leva och växa, och det främjar också vår D-vitamin produktion, förbättrar humöret och förbättrar sömnen.

5 hälsofördelar av solsken

Men låt oss ta en titt på några av de viktigaste hälsoeffekterna av solsken.

Ett. Korrekt solexponering

Innan vi börjar prata om de positiva effekterna av solen, måste vi betona först vikten av ordentlig solexponering.

Om du vill njuta av alla hälsofördelar av solsken utan några skadliga efterverkningarna, bör du undvika helt överexponeras själv till solen från 10:00 till 16:00 Det här är den tid på dagen när solen är på sin högsta punkt på himlen, och under denna tid solens strålar är den starkaste och farligaste.

Dock är middagssolen den bästa källan för UVB-strålar, som i sin tur är den främsta och mest kraftfulla källor till vitamin D. endast 10 till 15 minuter av direkt solljus (utan solkräm) kan vara tillräckligt för att generera tillräckliga vitamin D mängder!

UVA-strålar (förmiddag och eftermiddag) främjar inte D-vitamin produktion, men de har andra stora hälsofördelar och är också mindre benägna att orsaka solbränna.

2. Solsken och vitamin D

Som vi just har nämnt, är solljuset vår främsta källa till D-vitamin, även känd som Sunshine vitamin.

Sunshine, vitamin D och ben

Vitamin D är nödvändigt för att upprätthålla normala nivåer av kalcium och fosfor.

Vitamin D hjälper våra kroppar absorbera kalcium, och är därmed ansvarig för att bygga starkare ben. Det främjar benmineralisering och tillväxt, och dess brist kan i själva verket orsaka tunt, mjukt, spröd, misshaped och svaga ben, mottaglig för skador.

Sunshine, vitamin D och cancer

Undersökningar har visat att få tillräckligt med sol, vilket innebär tillräckliga mängder av D-vitamin kan minska risken för cancer med minst 60%.

Att vara en potent celltillväxt regulator, kan D-vitamin förhindrar skapandet, tillväxt och utveckling av cancerceller och tumörer.

Andra solsken och vitamin D hälsofördelar

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin, som finns i vissa livsmedel och som produceras i kroppen efter exponering för ultraviolett strålning från solen.

Vitamin D är viktigt för vår hälsa och för en väl fungerande av olika system i vår kropp. D-vitaminbrist kan leda till många sjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, miopathy, flera osteoporoses skleros, psoriasis, rakitis, och många andra sjukdomar.

 • Sunshine kan också aktivera en form av kolesterol som finns i huden, så kallade 7-dehydrokolesterol, och omvandla den till vitamin D. På detta sätt solsken sänker kolesterolnivåerna.
 • Sun exponering är mycket viktigt för gravida kvinnor. Det skyddar mot preeklampsi, en graviditet komplikation som kännetecknas av stigande blodtryck och svullnad i händer och fötter. Havandeskapsförgiftning kan orsaka för tidig förlossning och moder och foster sjukdom, och är också en näst vanligaste orsaken till moderns och fosterdöd.

D-vitaminbrist är en vanlig orsak till havandeskapsförgiftning.

Tre. Solsken och immunsystemet

En annan stor hälsovinst av solsken ligger i dess makt för att förbättra ditt immunförsvar, genom att öka antalet vita blodkroppar och främjar produktionen av gammaglobulin. Detta är viktigt för kroppens naturliga försvarssystem, eftersom det hjälper till att bekämpa bakterier, mögel och virus, och avvärja infektioner och sjukdomar. Det hjälper också öka den syrebärande förmågan av röda blodkroppar.

4. Solsken och hud förmåner

Det är väl känt att solsken ger huden en frisk lyster och en mjuk och strålande utseende. Men detta är inte allt!

 • Sunshine stimulerar huden att producera mer brunt pigment, som kallas melanin, vilket är det som gör att du ser solbränd. Ju mer melanin i huden producerar, desto mer skyddad mot skadliga solstrålar. I själva verket, om du får regelbunden exponering för solljus, kommer du att utveckla en naturlig motståndskraft mot ultravioletta strålar.
 • Solen strålar orsakar det översta lagret av att huden blir tjockare, vilket gör den mindre känslig för skador. Måttlig hud förtjockning kan vara till stor hjälp för att skydda huden mot åldrande och andra miljöskadliga effekter.
 • De UV-strålar har också förmågan att slåss och döda bakterier, virus, jäst, mögel, svampar och kvalster som kan visas på din hud.
 • Sunshine kan också bidra till att minska eller tom eliminera olika hudsjukdomar som akne, bölder, blöjeksem, psoriasis, eksem, fotsvamp, etc.

Fem. Sunshine förbättrar humöret och främjar bättre sömn

Solsken och bättre humör

En av de största hälsoeffekterna av solsken ligger i dess förmåga att lugna våra nerver och förbättra vårt humör. Det kan ha positiva effekter på vårt sinne och lyfta upp våra andar, medan striderna depression och främja lugn. Allt som allt, kan solsken muntra upp oss!

Solsken, i själva verket heter botar en typ av depression årstidsbunden depression (SAD), som orsakas av minskad solljus under vintermånaderna.

Sunshine är känt för att öka serotonin nivåer i hjärnan. Minskad vintern solljus kan istället leda till depression, för det gör vår kropp producerar dubbelt så mindre serotonin jämfört med sommaren solljus. Solljus terapi har därför visat sig vara den enda effektiva behandlingen för människor som drabbats av SAD.

Solsken och bättre sömn

Att få tillräckligt med solljus hjälper din serotoninnivåerna fortsatt hög under dagen, och öka produktionen av melatonin på natten.

I själva verket hämmar naturligt solljus frisättningen av melatonin, och dess utgång är därför i hög grad ökas på natten, vilket bidrar till att upprätthålla en normal dygnsrytm, och samtidigt främja bättre sömn.

Andra hälsofördelar med solsken

 • solsken främjar hälsosam cirkulation
 • förebygger hjärtsjukdomar genom att stärka det kardiovaskulära systemet
 • stabiliserar blodsocker och blodtryck
 • förbättrar matsmältningen
 • hjälper till att balansera hormonerna
 • solens strålar är effektiva vid behandling av gulsot
 • förbättrar lever-och njurfunktion

Nu lägga till lite solsken till ditt liv och låt oss veta om du gillade att läsa det här inlägget. Bara lämna en kommentar nedan.

Aktuella artiklar