Allt om PMS-symptom och hur man kan lindra dem

PMS prata mellan tjejer är ganska vanligt ämne, men hur mycket vet du egentligen om premenstruellt syndrom? Läs vad en expert, vår egen Dr Hadley, har att säga om det!

Allt om PMS-symptom och hur man kan lindra dem

Många kvinnor handskas med PMS för år utan att tänka på det två gånger. Men så mild som symptomen kan vara, kan de ibland vara mycket störande och bromsande i dina dagliga aktiviteter. Och vad om alla de kvinnor som arbetar med vad som kan tyckas som en allvarligare version av PMS? De går igenom spänning, humörsvängningar, och även en nästan depression-liknande tillstånd.

Detta leder många av dem att undra - Finns det något jag kan göra för att lindra dessa symptom? Är PMS en sjukdom? Vad göra?

Tja, till att börja med är det viktigt att vara tydlig på en sak - PMS är inte en sjukdom.

PMS kan förekomma hos kvinnor i många olika former och intensitet, vanligen i slutet av trettioårsåldern. De dominerande symtomen är inte samma för varje kvinna som upplever dem - de är mycket varierar från en till en annan. Det är kanske därför det inte finns någon universell medicin som lindrar dem. Inte ens vara orsaken till PMS är känd.

Man tror att PMS visas som en följd av en cyklisk hormonell misbalance, vilket bevisas av försvinnandet av PMS under graviditet och efter klimakteriet. Det anses att vissa kemiska förändringar i hjärnan (förändringar i nivån av serotonin) är ansvariga för humörsvängningar, sippra reglering, depression, illamående... Så det kan vara den utlösande faktorn för PMS.

Faktum är att 3 av 4 kvinnor har upplevt några av de PMS-symptom. Eftersom de oftast börjar vid samma tid under varje cykel flesta av dem kan även förutsäga eller förvänta början av PMS.

Listan över möjliga symtom är ganska lång, och de kan visa sig på en känslomässig nivå samt på det fysiska. Det är oftast spända eller ömma bröst, känslan av att vara uppsvälld, viktökning relaterade till vätskeretention, huvudvärk, sömnlöshet, ömhet i muskler, ångest, bristande förmåga att koncentrera sig, irritabilitet, depression, illamående, akne etc.

Som jag sade - även om du känner att du upplever ett eller flera av dessa om de är av lite intensitet de kan vara hållbara i ingen eller liten effekt på din vardag. Men om de är manifesteras med hög intensitet som de kan definitivt påverka din stressnivå, känslor, och diktera hur du fungerar under PMS.

Det är verkligen viktigt att veta att stress, brist på vitaminer och mineraler i din kost kan förvärra och intensifiera de redan förekommande premenstruella symptom.

Frågan nu återstår är - finns det något att göra för att lindra symptomen?

Det finns vissa mediciner som kan förskrivas till dig av din läkare om han determents du behöver dem. Så, om du känner att du inte kan hantera att vara i detta tillstånd tala med din läkare och förklara för honom vad dina symtom är, hur länge de varar, hur allvarliga de är, vad som gör dem värre och hur de avbryter din dagliga verksamhet.

Vet att samma läkemedel inte kommer att ha samma effekt på varje kvinna så du verkligen behöver en läkares åsikt - inte bara dina vänners rekommendation. Dessutom, vet att några av symptomen helt kan lindras andra bara kan lättas.

Potentiella PMS medicinering kan vara:

  1. Antidepressiva - startas med 2 veckor före starten av din tid.
  2. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - tas ett par dagar innan den förväntade starten av din tid och under bestående av det.
  3. Diuretika - Ska tas om dagliga 30 minuters promenader, cykling, simning, yoga, aerobics eller massage kan inte hjälpa, att lindra de extra vätska från kroppen.
  4. Orala preventivmedel - för att lindra eller lindra PMS-symptom, eftersom de planar ut hormonerna i en kvinnornas organism.

Å andra sidan finns det saker du kan göra på egen hand för att känna dig bättre, inte bara under denna tid av oro, men i allmänhet. Att ha en hälsosam livsstil, kost, träningsprogram, tillräckligt med sömn etc. är avgörande för varje kvinna som tar hand om sig själv och kommer att bidra med massor av sak inklusive PMS.

Faktum B-6 vitamin (50-100mg per dag) och vitamin E (400 mg per dag) tillsammans med 400 mg magnesium per dag och 1200 mg kalcium per dag kan ha en enorm inverkan och lindra dina symtom naturligt. Så, äta mycket frukt och grönsaker, kalcium rika livsmedel och begränsa ditt kaffe och alkoholintag och ta dina vitaminer!

Aktuella artiklar