Återhämtning efter ett kejsarsnitt

Som vi alla vet en C-sektionen är inget skämt - det är stor bukoperation. Och återhämtningen kommer att ta tid och ansträngning! Här är Dr Hadley berätta allt om det!

Återhämtning efter ett kejsarsnitt

Återhämtningen efter förlossningen med kejsarsnitt är något svårare och definitivt längre än efter en vaginal förlossning. Men de saker du kommer att känna, eventuell smärta, stam och obehag infinner sig väldigt annorlunda från en kvinna till en annan.

Sättet du tar smärta och andra fysiska obehag under återhämtningen beror mycket på om du arbetar med några andra postpartum frågor (humörsvängningar, irritabilitet, överdriven urladdning etc.) och i vilken utsträckning. Så när alla dessa influenser kolliderar och kombinera med din naturliga styrka att klara av fysiskt obehag, och med dina nya ansvar - de kommer att kraftigt påverka din väg till återhämtning.

Det är typiskt att hålla kvinnorna på sjukhuset två till fyra dagar efter kejsarsnitt.

Men det betyder inte att du helt frisk och gjort efter det. Att verkligen och helt återställa kan ta mer än ett par veckor, faktiskt. Så, är utskriven från sjukhuset bara innebär att du kommer att gå hem där du måste ta hand om dig själv och den nya bebisen. Få lite hjälp under denna period, särskilt om du redan har unga barn, föreslås.

Under din vistelse på sjukhuset du kommer att få rätt medicinering för postpartum smärtlindring. Om du har fött barn med en epidural eller spinal anestesi din narkosläkare kan lägga morfin till det som kommer att ge bra smärtlindring i upp till 24 timmar efter operationen. Eller, kan det epidural lämnas in upp till 24 timmar efter operationen, så att du kan få all den medicin du behöver genom den.

Om du däremot har haft narkos under operationen, och du får inte morfin genom spinal / epidural efteråt, kommer du att få systemiska narkotika för postpartum smärtlindring. Det finns också ett system som kallas "patient-kontrollerad analgesi" du kan använda.

Det är där medicinering levereras via ditt IV när du trycker på en knapp som visar att du känner smärta eller obehag (givetvis den kontrolleras så att du inte kommer att få något mer än det säkra beloppet).

Du kan känna lite groggy

Efter den totala anestesi och narkotika kan du känna lite groggy vilket är normalt. Men, vad som är viktigast är att du kommunicerar med sjuksköterskorna - berätta för dem om du är i smärta, berätta för dem om du är obekväm. Det blir lättare för dem att ge dig bästa möjliga behandling, om de är medvetna om hur medicinen fungerar.

Amning bör inte utgöra ett problem och du kan starta direkt från uppvakningsavdelningen. Det kan kännas lite utmanande på räkningen av dina ömma bröstvårtor och smärtan från snittet som inte är helande, men, utnyttja det faktum att du är omgiven med läkare och sjuksköterskor! Många sjukhus ger en amning konsult, men om det inte är ett alternativ någon sjuksköterska kommer att kunna ge dig en hjälpande hand.

De kommer att kontrollera om du flera gånger om dagen åt båda hållen. Kontroll för att se om allt är okej, om såret läker ordentligt, om återhämtningen går som det ska, och om allt verkar vara okej ditt IV och urinkateter kommer att tas bort inom 12 timmar efter operationen.

Liksom alla kvinnor du har utsläpp som består av blod, bakterier och faller av vävnad från livmodern. Detta är helt normalt och kommer sakta försvinna från ljust rött till rosa till vit-ish under loppet av flera veckor.

Du bör kunna dricka vätska, och även äta en lättare diet (om du känner för det) snart efter operationen (vanligtvis 6 till 8 timmar). Du kommer att uppmuntras att komma ur sängen på minst ett par gånger om dagen - även dagen för din operation. Det är viktigt att göra så även om det känns omöjligt eftersom flytta runt kommer att bidra med din återhämtning mer än du tror.

Du kan känna lite uppblåst under de första dagarna. Komma på fötterna kommer också att hjälpa din matsmältningssystemet igång igen.

Slutligen kommer läkaren att ta bort dina häftklamrar och du får alla de vacciner som du inte har haft redan. Efter det, du är redo att skrivas ut från sjukhuset, vilket innebär att du har tillräckligt med styrka för att ta hand om dig själv på egen hand (med regelbundna hälsokontroller förstås).

När du har lämnat sjukhuset se till att du inte på egen hand - som jag har sagt, du behöver lite hjälp, åtminstone för en tid.

Dessa är de tecken på en infektion måste du hålla utkik efter:

  • värme, rodnad, svullnad eller sipprande på incisionsstället
  • feber
  • förvärrad smärta eller plötslig smärta
  • illaluktande flytningar
  • mörkare eller blodig urin
  • smärta eller en brännande känsla när man kissar

Om du har ens en av dessa tecken måste du ringa din läkare. Det kan vara någonting, kan det bli ännu en orelaterad hälsofråga, men det är bättre att vara säker!

Du kommer att kunna berätta hur mycket du kan hantera så inte innebära påfrestningar på dig själv. Ta det lugnt och inte dyka in vanliga livet hemma direkt. Lyssna på din kropp! Om du tar varje dag i taget så småningom du kommer att göra bättre och bättre och du kommer att avgöras i ditt nya liv.

Aktuella artiklar