Beprövade sätt att stoppa överdriven svettning

Medan svettning är en naturlig kropp process till nytta för människors hälsa, är överdriven svettning inte normalt och det kan skapa många problem i människors liv. Svettas under ett träningspass känns bra, men överdriven svettning under normala dagliga aktiviteter kan orsaka förlägenhet och leda till dåligt självförtroende och låg självkänsla. Här är hur man stoppar den en gång för alla.

Beprövade sätt att stoppa överdriven svettning

Svettning är en normal fysiologisk process som hjälper till att reglera kroppens inre temperatur.

Ett. Det finns mer än 2 miljoner svettkörtlar ligger under mänsklig hud. När din kropp värms upp på grund av varmt väder, motion, kryddstark mat, stress, etc, dessa körtlar släppa ut fukt och skicka den till ytan av huden. När svett avdunstar från huden, tar bort den överskottsvärme och återställer kroppstemperaturen till normal.

2. Bortsett från att ha en kylande funktion, svettning även rengör huden och hjälper till att ta bort gifter från kroppen.

Tre. Svett består av vatten, salt och elektrolyter och det i princip luktfri. Kroppslukt uppstår när svetten blandas med bakterier som lever på hudens yta. Lyckligtvis finns det många sätt att förhindra detta obehagliga doften.

4. Onormal eller överdriven svettning kan orsakas av många olika faktorer och det kallas hyperhidros. Hyperhidros drabbar ungefär 1% av världens befolkning och det främst riktar armhålor, handflatorna, fotsulorna och genitala områden. I vissa fall kan det påverka även hela ytan av huden.

Det finns många sätt att stoppa överdriven svettning?

Det är rätt. Det finns många sätt att undvika överdriven svettning, allt från naturläkemedel och personliga vanor hygien för medicinska ordinationer och behandlingar. Läs vidare för att upptäcka några av de mest effektiva sådana.

Titta på vad du äter

Undvika vissa livsmedel och äta de rätta kan avsevärt hjälpa till att kontrollera överdriven svettning.

Livsmedel för att undvika inkludera kryddiga rätter, vitlök, lök, bearbetas och hög socker livsmedel och livsmedel med en hög koncentration av härdad olja. Dessa livsmedel stimulerar din svettkörtlarna, vilket orsakar överdriven svettning.

Förbrukningen av kemiska gifter som finns i bearbetade livsmedel kan också leda till ökad svettning som din kropp kommer att försöka eliminera dessa skadliga ämnen genom dina svettkörtlar.

Efter en hälsosam kost fylld med färsk frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och måttliga mängder av magert kött, kan istället hjälpa dig eftersom dessa livsmedel gör din kropp producerar mindre svett.

Minska ditt koffeinintag

Koffein kan över-stimulera det centrala nervsystemet, orsakar frisättning av adrenalin i kroppen, och höjer din inre temperatur. Detta orsakar din kropp att svettas.

Undvik varma drycker och drick rikligt med vatten

Ett. Drick mycket vatten. Vatten hjälper till att reglera kroppstemperaturen. När du är släckt, är din kroppstemperatur låg och du svettas mindre. Du bör dricka minst åtta glas vatten om dagen och aldrig tillåta dig själv att bli törstig.

2. Varma drycker kan avsevärt förvärra svettning. Minska dem eller helt ersätta dem med kalla drycker.

Drick salvia te

Salvia är en av de bästa naturliga botemedel för behandling av överdriven svettning. Det har använts i århundraden för att behandla nattliga svettningar och klimakteriet-relaterade värmevallningar. Den har kraftfulla sammandragande föreningar, som bidrar till att minska överdriven svettning.

Dricka salvia te eller ta salvia kapslar kommer att normalisera aktiviteten i svettkörtlarna, samt lugna ditt nervsystem.

Drick tomatjuice och äter vindruvor

Tomater och vindruvor är laddade med antioxidanter, som hjälper till att eliminera toxiner som orsakar din kropp att svettas överdrivet. De reglerar också din inre temperatur och hålla kroppen från att överhettas.

För bästa resultat, drick ett glas färsk, ren tomatjuice varje dag under en hel vecka, och sedan fortsätta varannan dag.

Vindruvor kan också naturligt kyla ner kroppen och därmed minska svett. Du kan antingen dricka färsk druvsaft eller äta 10-15 vindruvor varje dag.

Eliminera alkohol och nikotin

De stimulerar frisättningen av adrenalin, vilket kan leda till en hel del av svettning. De är också mycket giftiga.

Ta naturliga kosttillskott

Det finns många naturliga kosttillskott och läkemedel som kan användas för att behandla överdriven svettning. De inkluderar lecitin kapslar, zink, vitamin B-komplex, öljäst, essentiella fettsyror, vitamin C och vitamin E.

Prova over-the-counter antiperspiranter

Deodoranter innehåller doftämnen som täcker upp kroppen lukt, men de hjälper inte med svettningar. Antiperspiranter stället speciellt framtagen för att förhindra underarm svett.

Det finns olika typer av antiperspiranter som finns på apotek och de flesta av dem använder aluminiumklorid, en förening som tillfälligt blockerar svett porer. De är vanligtvis mer effektiva än andra som inte innehåller den.

Antiperspiranter kan hittas i olika former: flaskor squeeze, pinnar, roll-on, geler och mjuka fasta ämnen. Välj det som passar dig bäst.

Välj rätt antiperspirant

Det är mycket viktigt att välja rätt antiperspirant som passar din kropp kemi och som verkligen fungerar för dig. Ibland, de aktiva ingredienserna i antiperspiranter och deodoranter är inte kompatibla med din kropp och de kan orsaka olika bakterier för att få byggas upp på ytan av huden. Detta kan ge dålig lukt, i stället för att förhindra den.

Om over-the-counter antiperspiranter inte fungerar, byt till receptbelagda antiperspiranter

Om du ändå fortsätta svettas trots hjälp over-the-counter antiperspiranter, kan du behöva be din läkare om ett recept-styrka antiperspirant. Den innehåller starkare koncentrationer av aluminiumklorid hexahydrat än produkter hittades på apotek, och i de flesta fall fungerar det. Se bara till att använda den regelbundet och glöm inte att använda en doftande deodorant också.

Kom alltid ihåg att använda din antiperspirant innan du går till sängs

Antiperspirant ansökan är mer effektivt under natten.

Människor svettas mindre på natten och detta gör deras svettkörtlar att bättre absorbera de aktiva ingredienserna i antiperspirant. Detta blockerar porerna och förhindrar svettning på morgonen.

Om du lämnar antiperspirant på huden i minst 8 timmar att produkten inte kommer att tvättas bort på morgonen efter, eftersom det redan kommer att vara väl absorberas av huden. Den andra applikationen på morgonen kommer att göra antiperspirant ännu effektivare.

Raka dina armhålor

Det finns två skäl till detta:

Ett. Ansamling av svett på håren i armhålan främjar tillväxten av bakterier som är ansvariga för obehaglig lukt.

2. Rakning underarmar minskar fukt bygga upp eftersom det ger mer luft att nå huden. Luften kyler huden och gör svetten avdunsta.

Använd antibakteriella tvålar och undvika att ta varma bad

Ett. Använda goda antibakteriella tvålar hjälper dig ta bort bakterier och förhindrar obehaglig kroppslukt.

2. Ta ljumma bad eller dusch. Det är sant att varmt vatten gör en dusch mer behaglig och hjälper till att eliminera gifter ur kroppen, men det ökar också kroppstemperaturen och orsakar överdriven svettning.

Använd bakpulver och citron

Allt du behöver göra är att tillämpa en lätt damning av bakpulver under dina armhålor eller gnugga lite citronsaft på dem.

Ett. Den alkaliska natur bakpulver motverkar syran i din svett. När bakpulver och svett kombinera, skapar de en gas, vilket gör att svetten avdunstar mycket snabbt. Men förutom att minska överdriven svettning, neutraliserar bakpulver också dålig lukt.

2. Den citronsyra som finns i citron dödar lukt bakterier och fungerar som en naturlig deodorant.

Du kan också blanda lika delar citronsaft och bakpulver och använda en bomullstuss att tillämpa blandningen under armarna.

Bär rätt kläder

Kläder är väldigt viktigt när det gäller att svettas. De kan antingen öka eller minska svett. Ingen deodorant eller antiperspirant kommer att fungera bra för dig om du inte är rätt klädd.

Läs nedan för att lära dig vad du bör och inte bör ha för att undvika överdriven svettning.

Ett. Undvik syntetiska tyger som nylon, polyester eller rayon. De har en extremt tät väv och de inte tillåter ordentlig luftcirkulation. De fånga värme och de gör du svettas.

2. Välj naturliga tyger, såsom bomull, linne, hampa, silke eller ull. Dessa är material som andas som tillåter ett fritt flöde av luft till huden. De kan minska risken för överdriven svettning.

Tre. Wear 100% bomull undertröjor eller t-shirts under dina kläder. De kommer att absorbera svett från kroppen och gör det avdunstar snabbt.

4. Bär löst sittande kläder. Tight kläder tillåter inte ordentlig luftcirkulation.

Fem. Bär sport strumpor eller strumpor gjorda av naturliga fibrer som absorberar fukt. Ändra dem två gånger om dagen om det behövs.

6. Välj läder eller meash tygskor. De kommer inte att göra dina fötter svettas lika mycket som de syntetiska.

Kontrollera överdriven svettning genom att lära sig att slappna av

Överdriven svettning kan ibland vara orsakade av stress, nervositet, ångest och spänning.

Vissa händelser, minnen eller känslor kan omedelbart aktivera svettkörtlarna och gör att du svettas mer än vanligt. För att undvika detta, bör du lära dig att slappna av och hantera dina känslor medvetet.

Öva biofeedback eller avslappningsteknik hjälper dig att få kontroll över många av kroppens automatiska funktioner, såsom hjärtslag, svettningar, blodtryck, muskelspänningar, etc, och hjälpa dig att slappna av och bli mer självsäker. Detta kommer att avsevärt minska nervös och emotionell svettning.

Kom i tid

Undvik att köra och att vara sen. Organisera din tid ordentligt och anländer tidigt.

Hasta, ila, och kör sen för dina möten kommer att orsaka dig en hel del stress och spänningar och förvärra din svettning problem.

Förlora extra vikt

Överviktiga människor är mer benägna att överdriven svettning än normalviktiga personer. Deras kroppsfett fungerar som en isolator, vilket höjer deras inre kroppstemperatur och ökar svett produktionen.

Att förlora lite extra kroppsfett kommer att hjälpa dig att eliminera, om inte avsevärt minska svettning.

Prova akupunktur

Akupunktur kan vara till stor hjälp vid behandling av överdriven svettning.

En akupunktur läkare specialiserad på överdriven svettning kommer att behandla den underliggande orsaken till din hyperhidros och skapa en behandlingsplan som fungerar bäst för dig. Han eller hon kommer att inrikta sig på specifika kropps punkter för att balansera din energi och reglera svettning processen i kroppen.

Akupunktur kommer också att hjälpa dig att slappna av och lindra stress, som ofta är en av de främsta orsakerna till överdriven svettning.

Tala med din läkare om eventuella medicinska lösningar

Om ingen av ovanstående lösningar bidrar till att minska svettningar, bör du överväga att tala med din läkare. Det finns flera medicinska behandlingar som är mycket effektiva i att lösa hyperhidros problemet.

  • Orala läkemedel

Orala läkemedel såsom Robinul, Diropan och Cogentin kan underlätta flödet av svett och minska svettning. Dessa läkemedel kallas antikolinergika och de fungerar genom att förhindra stimulering av svettkörtlarna. Emellertid kan de också orsaka olika biverkningar såsom muntorrhet, yrsel, förstoppning eller dimsyn.

Antidepressiva eller lugnande medel kan också bidra till att minska överdriven svettning när det är på grund av känslomässig stress.

  • Botox Injektioner

Botox injektioner kan blockera de nerver som stimulerar svettning och förlama svettkörtlarna för 5 och 9 månader.

  • Jontofores

Jontofores är en icke-invasiv behandling där passerar en låg nivå elektrisk ström genom huden för att tillfälligt inaktivera svettkörtlar och hindra kroppen från att svettas. Det bör inledningsvis utföras för 15 till 30 minuter varje dag och sedan gradvis sänkas till vecka och månad sessioner.

  • Kirurgi

Det finns två typer av operationer som kan användas för behandling av överdriven svettning.

Den första består i att undanröja armsvett körtlar om din svettning är begränsad enbart till armhålorna. Det kallas fettsugning och det är en säker och icke-invasiv förfarande som utförs under lokalbedövning.

Det andra alternativet, som kallas endoskopisk bröstkorg Sympathectomy, innebär att ta bort de nerver som styr svettkörtlarna så att de inte längre kan sända signaler till de körtlar börja producera svett.

Dock kan båda dessa förfaranden leda kompenserande och ökad svettning i andra delar av kroppen och bära oönskade biverkningar såsom minskad rädsla och vakenhet, och en sänkt hjärtrytm under både vila och motion.

Innan beslut fattas om att genomföra någon alternativ eller medicinsk behandling, är det viktigt att du förstår den bakomliggande orsaken till din svettning. Itu med orsaken istället för att behandla bara symptomen är det bästa sättet att lösa alla fysiska problem.

Aktuella artiklar