De vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar

Det är verkligen viktigt att stanna på rätt spår med din hälsa, och vara väl informerade om eventuella hälsoproblem som kan uppstå. Vi presenterar för dig dr Hadley s snabbkurs i de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar, orsaker, symptom, manifestation och behandling.

De vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar

Som ni alla vet STD är en förkortning för begreppet sexuellt överförbara sjukdomar. Detta innebär att dessa sjukdomar oftast överförs via samlag (inte nödvändigtvis genom penetrering utan av andra sexuella aktiviteter som inte inkluderar penetration också).

När de hör STD, tänker de flesta HIV. Vilket naturligtvis korrekt, är aids en av de mer serrious könssjukdomar där ute, men det är definitivt inte den enda. Här är de vanligaste:

Ett. Condylomata accuminata

Dessa är genitala vårtor orsakade av humant papillomvirus. De vanligaste typerna är 6, 11, 16, 18, 31 eller en kombination av dessa. De kan visas på vulva, vagina, anus, cervix eller penis och det anala området hos män. De kan se ut som små Warth-liknande utväxter, men de brukar sprida sig till bildande smal-baserade pedunculated blomkål utväxter. Så kan de visas antingen i en liten klump eller i många klumpar som varierar i storlek.

Uppenbarligen är de sexuellt överförbara, men infektionen nivån är faktiskt måttlig. Den smittsamhet multiplicerar faktiskt ymnigt när immunförsvaret är sänkt - hos patienter med HIV, gravida kvinnor, rökare eller när det finns undernäring. Inkubationstiden varar från 2/3 veckor upp till 7-9 månader efter exponering, men kan vara ännu längre i vissa fall.

Det viktigaste är att ha dem kontrolleras, och satte under kontroll med rätt behandling i enlighet med din läkares råd, eftersom det finns en chans att de kan utvecklas till cancer. Denna chans är förhöjd hos personer med atypiska och ihållande vårtor, i vilket fall ett cellprov och kolposkopi / biopsi är inte bara rekommenderas, men nödvändigt!

2. Trichomonas vaginit

Detta är en STD orsakad av Trichomonas - en päronformad encellig protozoer, något större än vita blodkroppar, som är extremt rörliga. Även om det anses vara en STD kan också överföras via toalettsitsar, tvättlappar, douche utrustning, eller ens från ett bad.

Det brukar inte vara symptomatisk hos män, men de kan vara en sändare, och brukar inte överföra det till sina partners. Vad som är intressant är att det är även symptomfria i 50% av de drabbade kvinnorna. För de övriga 50% av symtom: svår vulva och vagina ödem, exkoriation, klåda eller sveda, illaluktande och skummande tunn gröngul ansvarsfrihet, röda fläckar på livmoderhalsen och vaginala slemhinnan (vanligen kallas jordgubbar patchar).

Trichomonas föredrar ett pH högre än för en normal vagina och därför kan föröka sig snabbare under eller omedelbart efter menstruation eller graviditet

Hantering och behandling är mycket viktigt eftersom trichomonas kan bära bakterier i rören och orsaka PID eller andra hälsoproblem. Det finns många vaginala krämer som kan användas på läkares rekommendation, och det är medicinering inte bara för den drabbade personen men även för sina partners. Det är inte tillrådligt att behandla det under den första trimestern av graviditeten, men efter, eller före, bör du definitivt rådgöra med din läkare och hantera problemet.

Tre. Chlamydia

Detta är den vanligaste STD. Klamydia är i själva verket en gramnegativ intracellulär parasit som är mindre än bakterier och större än virus. Det är orsaken till många sjukdomar inklusive: PID, nongonococcal (och postgonococcal) uretrit, kronisk konjunktivit (vilket kan orsaka blindhet), Chlamydiae blenorrhea (vanligen kontrakterats av fostret via passage genom en infekterad förlossningskanalen). Dessutom är klamydia förknippas med infertilitet, fosterdöd och foster svinn, neonatala infektioner, cervixdysplasi och många fler villkor.

Det kan vara symptomfri men de vanligaste symtomen är: mucopurulent illaluktande flytningar rinner från livmoderhalsen, erytem, ​​ödem, cervicit, blödning, uretrit etc.

Vad är egentligen viktigt är att veta att bomull swappar är helt GIFTIGT för klamydia - alltid använda syntetiska för att byta område. För vidare behandling rådgöra med din läkare och följ hans råd, med tanke på många saker som kan gå fel med detta villkor.

4. Herpesvirus simplex

Det finns 2 typer av herpesvirus som har korsreagerande antikroppar: typ I och typ II. Typ I är nästan alltid icke-genitala, det muntligt. Typ II är nästan alltid GENITAL. Den primära infektionen inträffar vanligtvis efter puberteten under åren när du är sexuellt aktiv. Det visar sig som en vesikulär utbrott av hud och slemhinnor orsakade av herpes virus.

Återfall av herpesviruset kan utlösas av sjukdom, emotionell stress, intensivt solljus, genital irritation, menstruation, dålig kost. I återkommande episoder lesioner tenderar att vara färre och mindre samtidigt som de oftast är större och täcker ett större område i de primära episoder.

Inkubationstiden genomsnitt på 6 dagar, men kan vara allt mellan 2 och 20 dagar. Behandling och hantering beror mycket på om du är gravid, sexuellt aktiv, och om det är en primär eller en återkommande och det är därför du behöver för att rådgöra med din läkare för att få rätt rådgivning, tester och medicinering.

Fem. Gonorré

GONOKOCK kan påverka konjunktiva i ögon, manliga urinröret, honans reproduktionsorgan och ändtarm. Det intressanta är att en tidigare infektion inte ger antikroppar men inte bevilja immunitet.

Det är ofta asymtomatiska men några av symptomen kan vara: kissa, lätt brännande känsla när man kissar, formning av pus i rören, utsläpp av pus från urinröret osv vanligaste symptomen är feber, illamående, buksmärta, ömhet etc.

Starten är 3 till 7 dagar efter den första menstruationen efter exponeringen.

Såvitt behandling går, återigen, samråd med din läkare är avgörande för att få den rätta, ser hur förvaltningen av detta villkor skiljer sig för gravida och icke-gravida patienter.

6. Pediculosis pubis

Allmänt känd som krabbor. Det är ett angrepp av vulva orsakas av krabba lus, Phthirus pubis eller dess gnetter. Det kan kontrakteras genom kontakt med en smittad person, eller genom föremål såsom kläder, handdukar, sänglinnen etc.

Patienten kommer troligen att märka löss eller gnetter om kroppsbehåring (även om det kan gå obemärkt förbi). Normalt är det den könshår som kommer att påverkas, men i vissa fall kan de också hittas i magen hår på låren och även på ögonfransar och ögonbryn.

Behandlingen är något liknande behandling av huvudlöss men återigen, det är viktigt att följa läkarens råd.

7. Syfilis

Detta är en akut och kronisk STD. Det är mycket smittsam, och från det ögonblick de lesioner är närvarande får någon smittade är sannolikt att hända.

Inkubation under det primära stadiet är 10-90 dagar (i genomsnitt på 21). Skador i denna fas, vare sig enkel eller multipel, är så milda att de ofta går obemärkt. Vad som händer är att det sår som bildas är ytlig och smärtfritt. Så, om de lämnas obehandlade, tecken och symptom försvinner spontant inom 3 till 5 veckor.

Men smittan finns fortfarande och det är långt ifrån över - nästa kommer den sekundära fasen. Inkubation under sekundärsteget är 17 dagar till 6 månader efter kontakt. Typiska symtom är en smärtfri utslag någonstans på kroppen, feber, letargi, huvudvärk, viktminskning, anorexi etc. Om den inte behandlas, tecken och symptom försvinner spontant inom 2-8 veckor (genomsnitt på 4 veckor).

Efter de sekundära lesioner är borta - börjar latenta stadiet. Infektionen är vilande i kroppen. Men kommer att visa sig flera år senare som en multi-organ degenererar.

Så ni ser att detta är inget att ungen om. När du är smittad, även om det finns behandlingar som är tillgängliga, är det mycket troligt att du kommer att vara positiv för livet. Detta är anledningen till att fånga den i tid är mycket viktigt - att få checkat ut på en regelbunden basis, ta hand om dig själv, och ta hand om vistas skyddad är nyckeln, inte bara att stoppa syfilis, men alla ovanstående!

Aktuella artiklar