Hur kan man hantera med högt kolesterol

Har du fått veta av din läkare att ditt kolesterol är för högt? Är du inte riktigt säker på vad det betyder eller, kanske ännu viktigare, hur man fixar det?

Hur kan man hantera med högt kolesterol

Det finns inget värre än att gå till läkaren och må bra bara för att få reda på din hälsa är inte så stellar som du tror det är.

Visst, kanske du inte känner några negativa biverkningar av dina livsstilsval ännu, men det betyder inte att de inte är där. När du ska veta att om du inte gör några ändringar du är säker på att känna dem på vägen, kan det vara skrämmande minst sagt.

[Läs: 21 sätt att skruva upp din hälsa ]

En av de saker som läkarna rutinmässigt kontrollera när det gäller årliga läkarundersökningar är ditt kolesterol nivå. För att förstå varför kolesterol är så viktigt, först måste du veta vad kolesterol är.

Kolesterol definierad

Kolesterol definierade (via www.nhlbi.nih.gov)

Enligt den nationella hjärta, lungor och blod institutet, "Kolesterol är en vaxartad, fett-liknande ämne som är finns i alla celler i kroppen."

Kolesterol färdas genom blodet på två olika typer av lipoproteiner: low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL). Din LDL är vanligtvis kallas "onda" kolesterolet och HDL är "goda" kolesterolet.

LDL är dåligt eftersom det är den kolesterol som är känd för att bygga upp i dina artärer, öppnar du upp till en rad hälsorelaterade frågor. Du kan sluta med kranskärlssjukdom om blodet inte kan cirkulera ordentligt eller ens en stroke när en blodpropp bildas i en av de inhiberade artärer och sedan släpper din hjärna.

HDL-kolesterol anses vara bra eftersom det hjälper att ta kolesterol från blodet och transportera det till levern, som är ansvarig för att ta bort kolesterol från kroppen.

Så, medan du vill att din LDL lägre, din HDL nivåerna måste vara högre.

[Läs: Summer göra och inte göra för din hälsa ]

Dina siffror

Det enda sättet att veta vad dina cholesterolnummrar är är genom att ha ett blodprov, vilka din läkare kan beställa enkelt nog. Du måste snabbt förväg så att de kan exakt avgöra hur mycket kolesterol som flyter runt i blodet.

Det är rekommenderat att du får en baslinje testet när du är runt 20 år gammal och sedan har det omprövas vart femte år eller så.

Även om kolesterol är allmänt mätas av en totala antalet, hålla både LDL och HDL räkna i schack är mycket viktigt också. Helst Mayo kliniken tyder på att du vill att din totalkolesterol vara lägre än 200 mg / dL, med din HDL över 60 mg / dL och din LDL under 70 mg / dL. (Ett annat nummer att tänka på är din triglycerider, som du vill vara under 100 mg / dL.)

Det är dock inte så klippa och torka som det verkar. Ju fler riskfaktorer som du har för hjärtsjukdom, desto lägre du vill att din LDL. Till exempel, någon med några riskfaktorer är alls okej med en LDL mindre än 130 mg / dL, medan någon med mer än två riskfaktorer definitivt vill skjuta för mindre än 70 mg / dL.

[Läs: 4 superfood att gå nötter för ]

Högt kolesterol riskfaktorer

Vad kan sätta dig mer i riskzonen med kolesterol frågor än någon annan?

Här är några av de riskfaktorer som läkaren kan överväga när man försöker räkna ut vad din LDL-nivå bör vara:

  • Om du redan har drabbats av en hjärtattack eller stroke
  • Huruvida någon av dina artärer närvarande är blockerade (även om det är bara delvis)
  • Oavsett om du är diabetiker
  • Om du röker
  • Om du har högt blodtryck
  • Om ditt HDL-kolesterol är på den lägre sidan
  • Vad din familj historia av hjärtsjukdomar är
  • Om du är en kvinna över 55 år eller en man över 45 år
  • Huruvida andra lipoprotein räknas är förhöjda

Ju fler av dessa riskfaktorer som du har, desto lägre du vill att dina LDL siffror för att vara.

[Läs: 10 enkla sätt att äta hälsosamt på en budget ]

Hur mycket kolesterol bör du ha, eller inte ha, i din kost?

Även om du kanske vill helt eliminera all kolesterol från din kost, behöver din kropp faktiskt en del att fungera effektivt. Den använder den för att tillverka några av dina hormoner, skapa D-vitamin och det stöd i matsmältningen. Men, hur mycket är för mycket?

[Läs: 10 tips som hjälper dig att hålla din diet ]

Många hälsoexperter rekommenderar att du begränsar din totala kolesterol intaget till högst 200 mg per dag. Ät mindre än du och din kropp kommer att fungera alldeles utmärkt, äter mer och du är i riskzonen för potentiellt blockera dina artärer.

En av de bästa mat att äta för att sänka ditt kolesterol är havregryn. Andra bra alternativ är bönor, nötter, frukt och grönsaker. Ju mer fibrer i kosten, desto bättre cholesterolnummrar vara.

[Läs: 4 mest utsökta gröna grönsaker ]

Fisk är också bra för att sänka kolesterol (vilket är varför vissa människor tar kosttillskott fiskolja). Filéer som innehåller mycket omega-3, som lax och hälleflundra, är utmärkta val. Bara hålla sig borta från hummer och krabba som de, överraskande nog, är faktiskt mycket kolesterol.

Dricka grönt te och en måttlig mängd alkohol har visat sig hjälpa kolesterolnivåer också. Vad är måttligt? WebMD rekommenderar inte mer än två drinkar per dag för män och en drink per dag för kvinnor.

Du vill undvika transfetter helt och allvarligt begränsa ditt intag av mättade fetter. Detta innebär att du måste undvika feta mejeriprodukter och fett kött.

Välj lättmjölk över hela, mager ost över regelbundet, klippa ut smöret, och välj köttbitar som du kan ta bort nästan all fett från dem. (När du köper köttfärs, kalkon eller fläskkött, se till att du får de leanest valen möjliga med dem också.)

[Läs: 20 superfoods som du behöver för att lägga till din diet omedelbart ]

Vilka livsstilsförändringar bör du göra?

Förutom att ändra din kost, det finns också livsstilsförändringar du kan göra som hjälper dig i slutändan sänka kolesterolvärden.

Till att börja med måste du sluta röka. Ja, kan det vara mycket svårt att göra, speciellt om du har gjort det i långa längder av tid men när du gör det kommer inte bara det att hjälpa ditt kolesterol, men det kommer att hjälpa dina lungor också.

En annan viktig livsstilsförändring är att få mer aktiv. Begå till en regelbunden motion plan som håller din kropp som rör sig, helst i minst 30 minuter om dagen. Och, om du är överviktig, kommer att släppa de extra pounds säkert hjälpa till att få dina siffror där de behöver vara för maximal hälsa.

[Läs: Den lata flickans guide till att arbeta ut ]

Om du gör dessa typer av förändringar och ditt kolesterol inte svarar, kan din läkare välja att sätta dig på en medicin som hjälper. Om du kan få det utan det som är bäst, men om inte, så åtminstone det finns ett alternativ du kan använda.

Genomföra dessa förändringar i din kost och livsstil och du kan se de positiva effekterna i så lite som sex veckor. Titta på det här sättet, ju mer du gör idag, desto bättre är det för dig i morgon.

[Läs: 3 sätt att detox och må bra ]

Aktuella artiklar