Fascinerande kvinnor: Marie Curie

"Marie Curie är, av alla kända varelser har den enda en som fame skadad inte." Albert Einstein

Fascinerande kvinnor: Marie Curie

"Denna lilla kvinna med sin decigram av radium vände världen upp och ner, för alltid förändra sättet vi ser på, förstå och använda vår omgivning." - Mollie Keller

Marie Curie är en av de mest kända kvinnliga forskare i modern tid, som lyckades påtvinga sig på den mansdominerade värld av vetenskap. Pionjär inom forskning om radioaktivitet, drottningen av modern vetenskap, den första kvinnan att undervisa vid Sorbonne i Paris och den första kvinnan att tilldelas ett Nobelpris, har Madame Curie blivit en förebild som har inspirerat många andra kvinnor att följa deras passioner.

Hennes arbete har inte bara utövat stort inflytande på utvecklingen av modern vetenskap, men det har också öppnat dörren till en ny era inom medicinsk forskning och behandling.

Marie Curie: s vetenskapliga resultat och arbete

Efter franske fysikern Antoine Becquerel upptäckte år 1896 att uran avges en mystisk energikälla som drabbade fotografiskt papper på samma sätt som ljus, har Marie Curie beslutat att utföra mer forskning på detta område.

År 1898, med hjälp av sin make Pierre, fann Marie Curie att intensiteten av strålningen var i exakt proportion till den mängd uran. Strålningen var således kommer från uraniumatomerna.

De Curies namngav denna effekt radioaktiviteten. De upptäckte tre typer av strålning och kallade dem alfa, beta och gamma.

I juli 1898, upptäckte Curie ett nytt radioaktivt element, som de utvinns ur pechblände, även känd som uraninit, som är en uran rik mineral. De döpte den polonium efter Maries hemland, Polen.

I december 1898 extraherade Curies en betydligt mer radioaktivt material från pechblände, som de kallade radium för sin intensiva radioaktivitet.

För att bevisa sina upptäckter, kämpade curryrätter lång att isolera radium i dess rena metalliska tillstånd.

1902 Marie Curie lyckades separera en tiondel av ett gram av rent radium klorid från 1 ton pechblände.

År 1910 Marie lyckades isolera rent radium metall.

Trots att en av de största fysikerna genom tiderna vars arbete etablerade användningen av strålbehandling av cancer och lupus, var Marie Curie extremt blygsam om sina vetenskapliga prestationer, och alltid påpekat att de tillhörde vetenskapen, och inte henne.

Nobelprisen

Marie Curie var den enda kvinnan att vinna Nobelpriset i två olika områden.

1903 Marie Curie, hennes make Pierre, och Henry Becquerel fick Nobelpriset i fysik och delade det med en annan fysiker vid namn Antoine Henri.

År 1911 Marie Curie fick sitt andra nobelpris i kemi, den här gången helt på egen hand.

Kort biografi

Kort biografi (via www.clccharter.org)

Marie Curie föddes Marya Sklodowska den 7 november 1867 i Warszawa, Polen. Hon var dotter till en sekundär-lärare och den yngsta av fem barn. Hon hade en äldre bror och tre äldre systrar.

Hon åkte till Paris 1891 för att studera vid Sorbonne där hon erhöll Licenciateships i fysik och de matematiska vetenskaperna.

År 1894 träffade hon Pierre Curie, professor vid Institutionen för fysik, och 1895 gifte de sig.

Marie och Pierre hade två döttrar - Marie och Eva. Den äldste Irene var en fysiker, vinnare av ett Nobelpris tillsammans med sin make Frederic Joliot för deras arbete syntes av radioaktiva ämnen, och Eva var en berömd pianist, journalist och diplomat.

Pierres liv slutade 1906 då han av misstag dödades av en häst och vagn. Efter hans död, blev Marie erbjöd sin stol vid Sorbonne som professor i allmän fysik, och hon accepterade. Två år senare valdes hon professor, bli den första kvinnan på den här posten.

Den Curie forskning om radioaktivitet var avgörande för utvecklingen av röntgenstrålar i kirurgi och detta ledde till öppnandet av olika radium institut i Frankrike och Polen strax före första världskriget 1914 Internationella Röda korset namngav huvudet av sin radiologiska tjänster och hon och hennes kollegor höll utbildningar för sjukvårdarna och läkare för att lära dem hur man använder den nya tekniken.

Under första världskriget, Irene Joliot-Curie assisterad hennes mamma att inrätta mobila röntgenkontroll, som de personligen körde till frontlinjerna för att hjälpa sårade soldater. Dessa bärbara X-ray enheter var kända som petite Curie, eller små curie.

1932 Marie Curie grundade Radium Institute i Warszawa, Polen. Efter andra världskriget, ändrades namnet till "Maria Skłodowska-Curie Institute of Oncology" och det är nu den stora cancerforskning och behandling center i Polen.

Marie dog den 4 jul 1934 av leukemi orsakas av överexponering för radioaktivt material i hela sitt liv. Hon är om den första kända offret för detta.

När Marie Curie fick frågan i sina senare år om hon skulle skriva en berättelse om hennes liv, svarade hon, förvånad: "Det kommer inte att vara mycket av en bok Det är en så händelselös, enkel liten historia jag föddes.. Warszawa av en familj av lärare. Jag gifte Pierre Curie och hade två barn. Jag har gjort mitt arbete i Frankrike. "

Intressanta fakta om Marie Curie

Marie Curie är den första kvinnan tilldelas en doktorsexamen i forskning vetenskap i Europa, den första kvinnliga professor vid Sorbonne, och den första personen att vinna eller dela två Nobelpris.

År 1911 fick Marie Curie nekas inträde till den franska vetenskapsakademien med en röst. Hon var en kvinna, hon var polska, och det fanns falska rykten om att hon var judinna. Emile Hilaire Amagat, som var en Academy medlem, sade i omröstningen, "Kvinnor kan inte vara en del av Institutet för Frankrike". Marie Curie vägrade att ha sitt namn omprövas för nominering och hon tillät inte akademin att publicera några av hennes arbete för ett decennium.

Marie Curie, en av de största vetenskapsmännen i världen dog vid en ålder av 66 utan att någonsin ha haft rätt att rösta.

De bärbara datorer Marie Curie används fortfarande så radioaktivt och de kan inte hanteras säkert.

Enheten för stråldos - Curie (symbol Ci) namngavs efter henne och hennes make.

Fascinerad av skenet av radioaktivt material, som Marie Curie flaskor polonium och radium i fickan på sin jacka för att visa hur de glödde. "En av våra glädjeämnen var att gå in i vårt arbetsrum på natten, vi sedan uppfattas på alla sidor den svagt lysande silhuetter av flaskorna av kapslar som innehåller våra produkter. Det var verkligen en härlig syn och en alltid ny för oss. De glödande rören såg ut som svaga, fairy ljus. "

Vid 16 års ålder vann hon en guldmedalj vid slutförandet av sina gymnasiestudier på ryska Lycée.

Marie Curie har fått 15 utmärkelser guldmedalj, 19 grader, och många andra viktiga utmärkelser från hela världen.

Marie Curie kända citat

"Man märker aldrig vad som har gjorts, man kan bara se vad som återstår att göra."

"Livet är inte lätt för någon av oss. Men vad av det? Vi måste ha uthållighet och framför allt förtroende för oss själva. Vi måste tro att vi är begåvade för något och att denna sak måste uppnås."

"Ingenting i livet är att vara rädd, det är bara att förstå. Nu är det dags att förstå mer, så som kan frukta mindre."

"Var mindre nyfiken om folk och mer nyfiken på idéer."

"Jag fick lära mig att vägen för framsteg var varken snabb eller enkel.

"Vi får inte glömma att när radium upptäcktes ingen visste att det skulle vara till nytta på sjukhus. Arbetet var en ren vetenskap. Och detta är ett bevis på att vetenskapligt arbete inte måste betraktas ur synvinkel den direkta nyttan av det. Det måste göras för sig själv, för skönheten i vetenskap, och då finns det alltid en chans att en vetenskaplig upptäckt kan bli som radium, en fördel för mänskligheten. "

"Jag är en av dem som tycker som Nobel kommer att mänskligheten dra mer nytta än ont från nya upptäckter."

"Du kan inte hoppas på att bygga en bättre värld utan att förbättra individerna. För detta ändamål, var och en av oss måste arbeta för vår egen förbättring och, samtidigt, dela ett övergripande ansvar för hela mänskligheten, vår särskilda uppgift är att hjälpa dem att som vi tror att vi kan vara mest användbara. "

"Hela mitt liv igenom, gjorde de nya sevärdheterna i naturen mig glädjas som ett barn."

"En vetenskapsman i sitt laboratorium är inte bara tekniker: han är också ett barn konfrontera naturfenomen som imponera på honom som om de vore sagor."

"Mänskligheten behöver praktiska män, som får det mesta av sitt arbete, och, utan att glömma det allmänna goda, skydda sina egna intressen. Men mänskligheten måste också drömmare, för vilka ointresserade utvecklingen av ett företag så är fängslande att det blir omöjligt för dem att ägna sin omsorg till sitt eget material vinst. Utan tvekan har dessa drömmare inte förtjänar välstånd, eftersom de inte vill det. Trots detta bör ett välorganiserat samhälle försäkrar att dessa arbetstagare effektivt medel för att utföra sitt uppdrag, i ett liv fritt från material-och sjukvård och fritt helgade åt forskning. "

"Jag har ingen klänning än den jag bär varje dag. Om du ska vara vänlig nog att ge mig en, låt det vara praktiskt och mörkt så att jag kan lägga den på efteråt att gå till laboratoriet."

"Inom vetenskapen, måste vi vara intresserade av saker, inte personer."

"Det finns sadistiska forskare som bråttom att jaga fel i stället för fastställande av sanningen."

"När allt är vetenskapen huvudsak internationell, och det är endast genom avsaknaden av den historiska meningen att nationella egenskaper har tillskrivits den."

"När man studerar starkt radioaktiva ämnen särskilda försiktighetsåtgärder måste vidtas. Damm, luften i rummet, och sina kläder, allt blir radioaktivt."

"Jag har ofta ifrågasatts, särskilt av kvinnor, om hur jag skulle kunna förena familjeliv med en vetenskaplig karriär. Tja, det har inte varit lätt."

"Jag tillhör dem som tror att vetenskapen har stor skönhet En vetenskapsman i sitt laboratorium är inte bara tekniker:. Han är också ett barn placeras före naturfenomen som imponera på honom som en saga."

Aktuella artiklar