Meditation: Låt tystnaden tala med dig

Om du längtar efter lite välbehövlig lugn och ro, så att lösningen kan vara närmare än du tror. Regelbunden meditation kan hjälpa dig att känna dig lugn, avslappnad och centrerad. Och bäst av allt, har du redan allt du behöver för att komma igång.

Meditation: Låt tystnaden tala med dig

Har du någonsin undrat vad all uppståndelse om meditation handlade om? Efter allt med fler och fler människor att anta denna antika utövning på en daglig basis, är det svårt att inte få sopas upp i spänning.

Men vad exakt är meditation? Och vad kan det göra för dig? Låt oss ta reda på.

Vad är meditation?

I huvudsak är meditation en teknik där du fokusera din uppmärksamhet på ett specifikt objekt, objekt eller process. Vanligtvis innebär det riktade andningsövningar och en ickedömande medvetenhet om tankar.

Viktigt, det finns inte en enda "form" av meditation. Du kan meditera i en klass med andra människor, med dig själv i ditt hem, eller ens ute i naturen. Och medan det finns en mängd olika former av meditation, hur du mediterar är också upp till dig.

[Läs: Hur man mediterar för nybörjare: de fem grundläggande elementen ]

Några typer av meditation är mindfulness meditation, buddhistisk meditation, taoistiska meditation, Zen meditation, bön och transcendental meditation. På en mer grundläggande nivå finns det även gående meditation och sittande meditation.

Ytterst dock, beroende på vilken form av meditation du väljer att ägna sig åt är utformad för att lugna ditt sinne och hjälpa till att lindra stress och ångest.

Vart tog meditation ifrån?

Många människor tillskriver religiösa rötter till meditation och tror att du måste vara en munk för att meditera. Men medan det finns inslag av meditation i nästan alla religioner, inklusive buddism, islam, hinduism, judendom och även kristendomen, innebär denna praxis inte enbart ligga inom någon specifik religion.

[Läs: 3 saker du behöver veta om kung fu meditation ]

Istället är det gammal praxis kan användas av någon individ, oavsett religion, för att förbättra deras liv. Bruket av meditation har erkänt och registreras i över 5000 år över en rad olika kulturer.

Det finns nämligen inte en enda händelse som "introducerade" meditation för världen, utan det verkar ha alltid varit en praxis som har gått i arv från generation till generation sedan vår brand-blickar dagar.

Hur kan meditation hjälpa mig?

Den genomsnittliga personen har omkring 70.000 tankar per dag. Och ändå är det uppskattas att upp till 75 procent av dessa tankar är exakt samma som de tankar från dagen innan. Och oftast är darn dessa tankar ganska negativ.

Genom regelbunden meditation kan du lära dig att lugna ditt sinne och ändra dina tankemönster till att bli mer positiv och mindre negativ. Du kan börja att identifiera negativa tankemönster och stoppa dem i dina spår. Och därigenom styra dina känslor och din lycka.

[Läs: 4 viktigaste dalai lama tekniker för att staga dig ]

Det finns också andra fördelar med regelbunden meditation, vilket har bekräftats av flera forskningsstudier. De innefattar:

 • Ökad känsla av lugn
 • Förbättrad medvetenhet
 • Ökad avslappning
 • Förbättrad minnesfunktion
 • Förbättrad mental seghet
 • Förbättrad tålamod
 • Förbättrade kognitiva förmågor (hjärnkapacitet)
 • Ökad förmåga att fokusera och tänka klart
 • Ökad känslomässig balans
 • Förbättrad självkänsla
 • Ökad livstillfredsställelse
 • Större känsla av tillfredsställelse
 • Förbättrad helande kraft
 • Befrielse från huvudvärk och migrän
 • Minskad ångest
 • Minskning av kronisk smärta
 • Minskning av smärtsymptom
 • Minskad depression
 • En sänkning av blodtrycket (om den är hög)
 • Stresslindrare
 • Insomnia lättnad
 • Bättre sexliv för kvinnor  

Hur man meditera

Om du tittar på denna gigantiska lista med fördelar och tänka "Registrera mig!" då har du tur. Inte bara kommer vi att visa dig några bra webbsajter för att få din meditation, men vi kommer också att inkludera en snabb fem minuters meditation för dig att prova när du har tid.

Först dock, här är några bra ställen att börja meditera:

[Läs: Hur gör meditation hemma i 6 enkla steg ]

Din fem minuters meditation

Nu, om du är angelägen, läs vidare för en snabb och enkel meditation för att kickstarta din resa till inre frid.

Steg 1. Hitta någon som är tyst och där du inte blir störd. Du kan antingen ligga på en säng, eller sitta i en bekväm stol. Om du ligger ner, låg platt på rygg med armarna vilande vid sidorna. Om du sitter, håll ryggen rak, men bara så mycket att det är bekvämt, och se till att båda fötterna trycks mot marken.

Steg 2. Blunda och börja märka hur din andedräkt färdas genom kroppen. Var uppmärksam på hur din mage rör sig upp när du andas in och ner när du andas ut. Lägg märke till att luften du andas är något svalare än luften du andas. Känn luften som strömmar genom dina näsborrar.

Steg 3. När du känner dig lugn, kan du flytta din uppmärksamhet till själva tårna. Lägg märke till hur de känner när de trycks mot marken. De kan vara inuti skor eller du kanske vara barfota. Du kan känna lite kallt, eller kanske det är en varm dag och fötterna känns särskilt varmt.

Steg 4. Flytta nu din uppmärksamhet till dina vader och dina underben. Lägg märke till hur kläderna känns mot benen, eller hur luften kan snudda vid dem. Har de känner sig avslappnad? Eller är de spända? Var uppmärksam på de känslor inom detta område av kroppen.

Steg 5. Nästa, låt din uppmärksamhet att flytta till knäna och sedan din övre ben och lår. Lägg märke till hur stolen eller pressar sängen mot benen. Kan du precisera de exakta områden där kontakt görs? Gör dina ben känns tung eller lätt?

Steg 6. Med denna teknik tillåter din uppmärksamhet för att flytta naturligt upp från benen till magen, bröst, axlar, nacke och slutligen huvudet, märker de känslor du känner längs vägen.

Steg 7. När du når ditt huvud, jag vill att du ska tänka på hur spänd din käke är. Är du sandning tänderna? Eller är din käke avslappnad? Sedan märker hur tungan känns i munnen. Är det drivit upp mot taket i munnen? Eller är det fritt flytande i mitten? Gör en insats för att koppla både tungan och käken.

Steg 8. Slutligen, ta din uppmärksamhet tillbaka till din andning. När du är klar kan du öppna dina ögon och stretch.

Hur ofta ska jag meditera?

Helst en gång om dagen i ca 20 minuter är den perfekta mängden tid att dra mest nytta. Men för en nybörjare det kommer att bli ganska svårt att göra det direkt, och du kommer att behöva arbeta dig upp till 20 minuter.

Att börja, förvandla den till en sex-veckors program, med varje vecka ökar i frekvens och längd på din meditation sessioner. Snart kommer du att meditera som ett proffs!

[Läs: 15 roliga och ovanliga sätt att koppla ]

Aktuella artiklar