3 sätt att bli mer sparsam

Vi lever i en konsument värld, omgiven av annonser och reklam som ständigt bombarderar oss, överallt vi går. De uppmuntrar oss att köpa och köpa nya objekt, vilket gör det riktigt svårt för oss att hålla koll på våra månatliga budget och undvika onödiga utgifter. Men bli inte avskräckt! Kolla in tipsen nedan och lära sig att bli mer sparsam i några få enkla steg.

3 sätt att bli mer sparsam

Ett. Köp bara det du verkligen behöver

 • Innan du köper något och innan ens ta ut din plånbok, stanna upp en sekund och fråga dig själv den avgörande frågan: Behöver jag verkligen det här? Ta en stund att reflektera över det och om du drar slutsatsen att det inte är något du behöver, men är något som du bara vill, lägg tillbaka det på hyllan direkt.
 • Om däremot bestämmer dig för att skaffa dig en present och köpa något, även om den inte utgör ett verkligt behov, tror att det finns även andra möjliga sätt att ha det.
 • Först aldrig köpa det direkt, men kontrollera om andra butiker har samma punkt för ett lägre pris. Lär dig att bli mer sparsam och innan du går till någon affär, söka på nätet för att hitta de mest bekväma priser med hjälp av webbplatser prisjämförelse.
 • Tänk på andra enkla alternativ också: du kan låna den, dela den, byta den med andra eller ens göra det själv.
 • Aldrig gå och handla på fastande mage, eller du riskerar att köpa något onödigt att du kommer förr eller senare kasta bort. Allt har utgångsdatum och måste konsumeras ganska snabbt!
 • En av de grundläggande stegen för att bli mer sparsam är att göra en lista innan du går och handlar och hålla fast vid det. Utan en lista, du kommer att lockas till onödiga saker. Du kan börja plocka upp saker som är absolut inte nödvändigt.

2. Använd aldrig ditt kreditkort

 • Kreditkort är som osynliga plånböcker - man vet aldrig hur full eller tom de är, vilket gör att du kan åka på utgifterna, utan att tänka. Detta är den främsta anledningen att inte använda kreditkort.
 • Bli mer sparsam med att lära sig att leva inom din dagliga budget. Om du inte har pengar att köpa ett objekt som inte är oumbärlig, inte köpa det och dra inte ut ditt kreditkortsnummer.
 • Att betala in "riktiga pengar", det vill säga ta ut din plånbok och tittar på hur mycket pengar du har, kommer att få dig att tänka två gånger innan du betalar för något.
 • Om du däremot behöver ta ut pengar från ditt kreditkort, gör det på morgonen, efter att ha fastställt hur mycket pengar du har råd att spendera den dagen.

Tre. Lär dig att säga nej och vara nöjd med mindre

 • Om vänner bjuder dig på middag eller på bio, och du kan inte råd med det, säg inte ja! Det kommer att finnas andra möjligheter att gå ut och om de är riktiga vänner, du kommer inte förlora dem bara för att inte vara med dem en kväll. Men om du inte känner för att säga sanningen, kan du alltid göra upp en annan ursäkt.
 • Alternativet att gå ut är att bjuda in dina vänner över. Alla kan ta ett mellanmål eller en drink, eller du kan även laga mat tillsammans, som inte kommer att kosta dig mycket alls.
 • Ett annat bra sätt att bli mer sparsam är att lära sig att säga nej när din kompis insisterar på att shoppa tillsammans och du kan inte råd med det. Även om du säger själv att du inte kommer att spendera en cent, riskerar du dock köpa saker som du inte har planerat och som inte är nödvändigt alls.
 • Det är inte alltid nödvändigt att spendera pengar för att känna sig nöjd. Spendera pengar och köpa nya objekt är bara tillfälliga njutningar som inte innebär någon djupare eller långsiktig tillfredsställelse. När du får ett sug efter att köpa något, försöka ersätta det med andra aktiviteter som kommer att lämna dig i en positiv stämning under en längre tid.
 • Vi är alla fokuserade på att konsumera, istället för att vara nöjd med mindre och nöjda med vad vi har.

Det är inte nödvändigt att gå till en fin restaurang för att ha kul - du kan ordna en liten fest och förbereda en läcker och annorlunda middag tillsammans med dina vänner även på din balkong eller terrass. Detta kommer att hjälpa dig att bli mer sparsam med tiden och lär dig att njuta fullt ut av enkla saker.

Om du inte har råd med en ny klänning, gör det själv! Be en vän att hjälpa dig eller ta sömnad klasser - det kommer att vara väl använda pengar och du kommer att spara riktiga pengar på många framtida köp. Dessutom kommer du också roligt!

Lär dina barn också att bli mer sparsam. Istället för att gå till en nöjespark och spendera mycket pengar, ta dem till landsbygden eller bara någon stadspark - få läckra smörgåsar och en drake, eller ens ett tält, och du kommer bli förvånad över hur stolta och glada de kommer att bli.

Aktuella artiklar