Ett farväl till Liz citron och alla hjältinnor TV

Med den sista säsongen av 30 Rock startar i höst, så mycket som vi kommer att sakna Alec Baldwins uttryckslösa Jack Donneghy ironier, Jennas sociopatiska vredesutbrott och Tracy Morgans allmän Tracy Morgan-ness, är det TV-hjältinnan bakom de tjocka svarta inramade glasögon som kommer att lämna a Liz Lemon format hål i tv tidsandan att primetime kommer ha svårt att fylla.

Ett farväl till Liz citron och alla hjältinnor TV

Tv hjältinnor har länge fungerat som utlopp för den kvinnliga kampen för att balansera arbete, familj och allt däremellan. Med komedi, uppriktighet och hjärta, gav dessa fiktiva karaktärer kvinnor någon att relatera till. De vanligaste kvinnliga arketyper i TV hade alltid varit enkel: hustrur och mödrar catering till sina män och hushåll. Det var först på 1970-talet att dikotomin började spela en del. Bly kvinnliga karaktärer plötsligt hade större kamp än rostning kyckling och rengöring kök. Moderna kvinnor behövde representation, och ännu viktigare, en chans att hitta humor i vardagen.

Mary Tyler Moore

Mary Tyler Moore (via www.whogottherole.com)

Kanske vi verkligen kunde göra det trots allt. När allt, vad kvinnan vill inte kasta sin hatt upp i luften med ett leende?

The Mary Tyler Moore Show slog skärmar 1970. Skrivet av James L. Brooks, blev Mary är en av de mest älskade och progressiva kvinnliga karaktärer i tv-historien och banade väg för den arbetande kvinnan. Även Oprah var inspirerad av den stora MTM. I klippet nedan ser du Oprahs nästan galen fan-skepp, som hon går in i sin "fula gråta" vid åsynen av Maria och även filmer sin egen (lite psycho) spinn på öppningen intro.

Murphy brun

80-talet gav oss den politiskt laddade, hånfull och inga dumheter Murphy Brown. En tv-nyhetsankare, både fruktad och vördad av kollegor, som, trots sin torra och nedlåtande leverans, var hade ett stort hjärta. Brown, som började showen färskt av en rehab anläggning, var en komisk karaktär återhämtar sig från en uppdelning. Genom den sista säsongen av serien Murphy hade valt för att bli en ensamstående mamma. Detta visade sig vara kontroversiellt, även verkställer presidentvalet när Dan Quayle pratade ut, säger en rad saker för dumma för att citera här och nu. Murphy Brown tog den inte ligger ner och författarna av showen stack tillbaka på luft. Det var TV-historia, den första på luft smack ner mellan en fiktiv karaktär och politiker. PS. Murphy vann.

Roseanne

Roseanne (via www.fanpop.com)

Roseanne blev en av de mest socialt relevanta TV tecknen i vår tid. Under samma halvtimme lång episod, hon kunde leverera lustiga bitande linjer en minut utan också ta itu med frågor som makens missbruk, homosexualitet och arbetarklassens kamp nästa. En familj med stora ideal inrymt i den lilla staden Lanford, Illinois, började Conners företag, inför avskärmning och förde arbetarklassens frågor till TV som aldrig hade sett i dagsljus.

En fabriksarbetare, diner ägare, servitris och mamma, blev denna okonventionella mall för en tv-hjältinna uppfunnen av en kvinna i en a-typisk paket, en komiker som förändrat den primetime landskap med en lika stor dos av realism och styrka. Slåss ojämlikhet, kämpar för feminism och splittring tabun, krossade Rosie kollektivanställda stereotyper och ägnat sig åt dem också, rider en fin linje och en ännu finare demografisk.

Även i teorin ett tecken som detta verkade som en risk, strömmade publiken till huruvida rika, fattiga, eller medelklass titta på Connors, en familj precis som deras, kunde ingen undgå mänskliga sammanhang Roseanne förde till tabellen, och serveras med potten grillat. Medan arbetande mödrar demoniseras politiskt, rotade vi för Roseanne Connor att dra igenom för hennes familj. Hon representerade fler kvinnor än Juni köttyxa. Hon höll en mopp, gjorde en gryta och satte barnen i säng, allt efter klockning ur henne återvändsgränd jobb. Men ännu viktigare, stod Roseanne för, och ofta stampade för, vad hon trodde i.

Ally McBeal

Ally McBeal (via www.fanpop.com)

Ally McBeal gjorde omslaget till Time Magazine. Det berodde i själva verket hennes korta kjolar, kön drivna hallucinationer, trianglar kärlek och ständiga utbrott. Så var hon inte lika egensinnig som Roseanne Connor, så hon könsbestämmas upp i rättssalen och hängde i en unisex badrum. Alla typer av kvinnor måste vara representerade här rätt? Många kallas McBeal en sexistisk representation av den moderna kvinnan. De höll inte med hur hon hade lust män, hennes ständiga utbud av känslor och känslor.

Men dessa rants verkade rimligt i en värld där, låt oss inse det, kvinnor lust efter män, kvinnor har känslor ofta spelar in. Ally representerade en ny våg av stilett feminism, där man inte behöver agera som en man för att ha rätt. Kvinnor kan ha sin sexualitet, inte undertrycka sina känslor och ändå få ett jobb gjort i en minikjol. Höja mer kontrovers än det borde ha, detta endast lyckats höja nyfikenhet från publiken, öka de visar betyg och ge det en mycket lyckad körning.

Liz citron

Och så var det citron. Liz Lemon, en karaktär väcks till liv av Tina Fey strax efter henne springa på SNL som chef författare. Tydligt, utifrån sina erfarenheter som arbetar på liveshow, delade Liz mycket Tinas quirks, catchphrases och med lyckats göra glasögon hipster cool. Mycket av 30 Rock tenderar att ge bort från romantiska relationer och finner det villkor som en arbetsplats komedi. Liz är alltid kämpar för att "ha allt:" kraven på sitt jobb, kärlek, hennes vänner och hennes tidslinje som en kvinna ofta gör det svårt att balansera.

Och så säger vi adjö till vår älskade ost-älskande, Liz citron. Med bara en säsong kvar att njuta av hennes kärlek till Star Wars, tyska spydigheter, mat porr, är Oprah citat och alla grejer nörd hjältar gjord av.

Aktuella artiklar