Hur du gör ditt barn att lyssna på dig - konsekvens

I en av de tidigare artiklar jag försökte förklara hur viktigt det är att ha auktoritet när du vill att ditt barn att lyssna. Nu ska vi ta itu med en annan viktig faktor i föräldra-barn kommunikation - konsistens.

Hur du gör ditt barn att lyssna på dig - konsekvens

Consisteny är oerhört viktigt när det gäller att upprätta och hålla din myndighet, särskilt när vi talar om två integrerade delar av barns uppfostran: bestraffningar och belöningar.

Förbud är en del av föräldraskapet som föregår straff.

Någonting är förbjudet eftersom det är farligt och kan äventyra barnets hälsa, säkerhet eller ens liv och ditt barn är inte tillräckligt gammal för att förstå hur något roligt kan vara skadligt. Du förbjuda ditt barn att sätta fingrarna i ett uttag, din fem-åring att korsa gatan på sin egen och din tonårsdotter att stanna ute sent. Om dina barn slå dövörat till vad du har strängt förbjudet, du måste straffa dem.

Bestraffning är så impopulär bland föräldrar eftersom det är bland barn.

Det är inte lätt att straffa dina älskade barn även när du vet att du gör det för sitt eget bästa. Föräldrar hotar sina barn med bestraffning så att de skulle tas på allvar, men det händer ofta att de inte följer upp vad de har sagt. Om ett barn visar ett spår av ånger eller tårögd lovar att "aldrig göra det igen," en känsla av skuld kryper upp och du börjar ifrågasätta ditt beslut och att undra om du är för stränga.

Du minskar straff och motiverar det genom att berätta för dig själv att det är "bara den här gången," men du gör ett allvarligt misstag. Men det brukar inte fungera på det sättet. Guidad av rädsla för att du inte kommer att bli älskad, nästa gång dina barn lyder - du gör samma sak.

Som ett resultat, barnen slutar så småningom att lyssna på vad du säger eftersom de inte tar dig på allvar. Dessutom blir de medvetna om hur lätt manipuleras du är.

Hur kan du undvika ett sådant scenario? Först av allt, undvika att lägga en straff när du är arg. Ta några minuter för att lugna ner sig och tänka igenom saker och ting. Det är bättre att vara mild och hålla fast vid ditt beslut än att vara hårda och inte lägga dina ord i handling.

Till exempel: Din dotter gick till en fest och du överens om att hon skulle vara tillbaka vid 11:00. Dock kommer hon efter den 12 kl. Du bestämmer dig för att straffa henne. Det är bättre att införa en mildare straff och inte låta henne gå ut för kommande två veckor, än att vara mer strikt (t.ex. inte låta henne gå ut i fyra veckor) och sedan ge in eftersom du känner dig skyldig och hon pläderar en bra fallet.

Situationen är likartad när det kommer till belöningar. Om du vill att dina barn att lyssna, gör inte löften du inte kan hålla. Inte bara kommer ditt barn att vara besviken, men du kommer att förlora deras förtroende och därmed auktoritet.

När du har lovat att köpa ett par nya sneakers om ditt barn har raka A: s, köpa dem oavsett hur dyra de kan vara.

Håll ditt löfte, tror annars inte räkna dina barn att ta dig på allvar. Om inte annat får du lära dig att vara försiktig när du gör löften. Glöm inte att barn ser upp till dig och att du är deras förebild.

Tänk på att du inte kan förvänta dig dina barn att respektera ett avtal om du inte gör det.

Många exempel visar hur viktigt det är att vara konsekvent om du vill att dina barn att lyssna och respektera vad du säger. Att ha auktoritet, måste du vara respekterad, och att bli respekterad måste man vara konsekvent.

Aktuella artiklar