Hur gör Yoga Nidra hemma

Yoga Nidra ("yoga vila" eller "yoga sleep") är en avslappningsteknik som har blivit mycket populärt under de senaste åren. Det används som ett sätt att minska stress, kan hjälpa till med sömnlöshet, ångest, migrän etc.

Hur gör Yoga Nidra hemma

Det finns olika stadier i att utföra Yoga Nidra, men vi kommer att införa enkla tekniker som du kan öva på ett säkert sätt i avskildhet i ditt hem och vars främsta mål är att hjälpa dig att slappna av och släppa ut stress. Det tar bara 15-20 minuter om dagen, och du kan träna när det passar.

Innan du börjar göra Yoga Nidra hemma, ventilera rummet.

Temperaturen bör vara omkring 20 ° C (68,2 ° F). Sätta på lite bekväma, löst tyg och förbereda en filt om du är kall. Det är rekommenderat, men inte obligatoriskt att tvätta tänderna och skölja ansiktet och näsan innan öva, samt praktik på en tomt eller halvfullt mage (så att du inte skulle slumra).

Nu är du redo att göra Yoga Nidra hemma.

 • Lägg dig på rygg, med ben och armar påskyndas något och handflatorna tak (yogautövare kallar det "lik pose"). Sträck dina armar och ben. Blunda, slappna av din käke, haka och tunga. Detta är mycket viktigt eftersom positionen av tungan visar om du verkligen avslappnad. Spetsen på tungan ska vidröra den övre pallen av tänderna.
 • Ta några djupa andetag. Försök inte att slappna av, bara koncentrera dig på din andning. Lägg märke till hur din andedräkt är lite kallt vid inandning och varm när utandning. Vi kommer att använda andningen för att värma upp och slappna av vår kropp.
 • Nu, uppmärksamma din högra fot. Tänk dig att du har en annan näsa och andas genom foten. Du kommer att märka en varm, pirrande känsla, som om rörd av fjäder. Bli inte avskräckt om du inte känner något för de första gångerna. Den känslan kommer med tiden, när du lär dig att behålla uppmärksamheten.
 • Flytta din uppmärksamhet och andas genom spetsen på din högra stortå, tips av den andra tån, mellersta tån, fjärde tån och lilltån.
 • Sakta, flytta din uppmärksamhet mot din vrist och fortsätta mot höger knä och lår. Fortsätt andas från höfterna till ditt ryggslut.
 • Andas genom ryggraden från perineum mot baksidan av halsen. Försök att koncentrera sig på varje kota.
 • När du når din hals, rikta dina andetag till höger axel, och sedan gradvis gå ner till fingrarna. Koncentrera dig på toppen av din högra tumme, sedan spetsen av pekfingret, tips av långfingret, tips av ringfingret och spetsen av lillfingret. Värm upp din handflata och gå tillbaka till nacken.
 • Andas in och andas ut genom halsen i några sekunder och sedan fortsätta mot vänster axel och arm. Gör samma sak som du gjorde med din högra arm.
 • Återigen andas genom din ryggrad från nacken ner till mellangården. Det hjälper om du föreställa dig en tunn ström av vatten gå igenom din rygg.
 • Flytta din uppmärksamhet mot vänster höft, och ner till vänster lår, vänster knä, fotled, tårna och hela foten och sedan långsamt gå tillbaka till din hals (som du gjorde med höger ben).
 • Nu, andas genom halsen. Sedan flyttar uppmärksamheten till spetsen på hakan, munnen, spetsen på din tunga, roten av tungan, nästippen, näsborrar, kindben. Efter detta, fokusera på dina ögon, ögonbryn och utrymme mellan ögonbrynen (så kallade "tredje ögat"). Stanna där i några sekunder, och sedan flytta uppmärksamheten till toppen av huvudet.
 • Ta några djupa andetag och långsamt öppna ögonen. Skaka dina händer och sträcka på armar och ben. Du först Yoga Nidra praktiken är över.

Var inte förvånad eller frustrerad om du somnar medan du gör Yoga Nidra.

Det är normalt och det händer till alla nybörjare. Egentligen borde du vara nöjd, eftersom det visar att du har lyckats slappna av helt. Senare, när du blir bättre på att göra Yoga Nidra hemma, kan du börja andas genom chakran och använda visualiseringstekniker för att få ännu bättre resultat.

Aktuella artiklar