Topp 5 Alfred Hitchcock filmer du måste se

Pionjär för spänningen tekniker, världens största fan av "iskalla blondiner", kungen av psykologisk thriller genren, berömd för sina cameoutseenden i sina egna filmer, legenden om twist ändelser och spännande tomter, även känd som Hitch eller The Master of spänning - allt detta och mer är hur vi beskriver vår all time favorit filmare, Mr Alfred Hitchcock.

Topp 5 Alfred Hitchcock filmer du måste se

Du måste ha sett några av hans filmer redan, eftersom de har haft en häpnadsväckande inverkan på hela filmindustrin och det är ibland svårt att till fullo förstå de skapelser av moderna Hollywoods regissörer utan att ha en inblick i vad Hitchcock brukade göra tillbaka i sin dag. Men även i den osannolika händelse att du inte har, är det definitivt en av de saker du bara måste göra innan du dör.

Om du bestämmer dig för att inte se alla hans fantastiska skapelser, här är vår lista med förslag på Hitchcock filmer du absolut måste se:

Ett. Psycho (1960)

Psycho (via colmeia.biz)

Om inte för något annat, måste du se den här filmen för den berömda duschscenen (se bild nedan).

Handlingen är baserad på romanen med samma namn skriven av Robert Bloch, starring Anthony Perkins, Vera Miles, Janet Leigh och John Gavin. Filmen skildrar mötet mellan en sekreterare som gick till ett Motell efter förskingrat pengar från sin arbetsgivare, spelad av Leigh, och de Motell störd ägare, spelad av Perkins.

Detta anses vara en av Hitchcocks största verk och det hade enastående avkastning biljettintäkterna, och fyra Academy nomineringar. Bortsett från dess djupa och komplicerade historia, var denna film som mycket kontroversiell tillbaka i dag. På den tiden var scener av ett ogift par i sängen tillsammans eller spolning Necessär inte i enlighet med den amerikanska huvudfåran film och standarder tv. De sex och våld scener skildras i denna film var helt annorlunda från allt tidigare sett i en mainstream film.

2. Rebecca (1940)

Rebecca (via hitchcockandme.wordpress.com)

Detta är en gotisk berättelse om kvardröjande minne av Rebecca, Maxim de Winter s (spelad av Laurence Olivier) döda första fru, som påverkar hans nya fru (starring Joan Fontaine) och hans hushållerska (starring Judith Anderson). Denna film vann 2 Oscars varav ett var bästa film, och det fick totalt 11 nomineringar.

Tre. Fåglarna (1963)

Fåglarna (via www.fanpop.com)

Skådespelare Tippi Hedren, är denna klassiker definitivt en av de filmer som markerade både Hitchcocks karriär och hela filmindustrin. Detta är en berättelse om en stad som heter Bodega Bay i Kalifornien som var oväntat och oförklarlig anledning föremål för många våldsamma fågel attacker.

Filmen är också känd för sina soundtrack och ljudeffekter samt för specialeffekter gjorda på Walt Disney Studios av den berömda europeiska Oscarbelönade animatör / serietecknare Ub Iwerks.

4. Marnie (1964)

Marnie (via morenoirposters.com)

En annan fantastisk psykologisk thriller huvudrollen Tippi Hedren och Sean Connery.

Marnie är en orolig ung kvinna som är rädd för åska och den röda färgen och som har en ovanlig misstro mot män. Sean Connery karaktär är en förmögen änkling som kommer att hjälpa henne att hitta ursprunget till hennes rädsla och hjälpa henne att hantera sina inre kamp.

Det är intressant att inspelningen av den här filmen var planerad att inledas tre dagar efter John F. Kennedy mördades och det var därför skjutas upp.

Fem. Vertigo (1958)

Vertigo (via www.philly.com)

Filmen börjar James Stewart och Kim Novak och det skildrar berättelsen om en tidig pensionerad kriminalpolis som lider av svindel och får diagnosen klinisk depression. Han anställdes för att följa en märklig ung dam som heter Madeleine Elster. Denna strävan kommer att leda honom till några helt oväntade upptäckter.

Denna speciella film är på vår topp 5 lista eftersom det innehåller alla de väsentliga delar av Hitchcocks kreativa process: dolly zoom teknik som skapar förvirring, den spännande handlingen, det oväntade twist, den psykologiska aspekten och den underbara "isiga" blond.

Aktuella artiklar