6 vanliga ogräs bör du försöka

Har du någonsin sluta, och tror att en del av dessa ogräs du ser växer i den lokala parken, eller i skogen i närheten, kan vara något mer än bara växter du kliver på? Tja, de kunde. Många av dem är faktiskt ätbara. Här är en lista över vanliga ogräs du bör prova.

6 vanliga ogräs bör du försöka

Tänk på att vissa av dessa ser mycket som vissa andra ogräs som inte bör ätas. Plocka inte något om du inte är helt säker på att det är ätbart.

Ett. Maskros

Detta vanligt ogräs med vackra gula blommor gör en stor sallad. Det är inte de blommor du vill men det är bladen.

Plocka maskrosbladen snarast maskros säsongen startar. Unga blad är mycket bättre än de gamla. Gamla är ätbara också, men de kan vara ganska bitter.

Tvätta bladen och lägg dem i någon form av sallad du vill. De kanske inte är bäst ätas ensam, men om du gillar smaken - varför inte? Smaka av med lite salt och peppar, och din helt nya och ovanliga sallad görs.

2. Brännässla

Brännässla (via preparednessadvice.com)

De flesta av oss gör vårt bästa för att undvika brännässlor. De sting och de lämnar du med klåda blåsor, men de är också mycket bra att äta.

Brännässlor smakar ganska mycket som spenat, och kan användas på samma sätt spenat är. Plocka bara cheferna för unga plantor. De har inte riktigt sting, men med handskar på, medan du gör detta är en bra idé. Blötlägg bladen i vatten, i syfte att undanröja de svidande kemikalier och efter det, brännässlor är säkra att äta.

Brännässlor är rika på vitamin A och C, liksom i kalium, mangan, järn och kalcium. Du kan göra brännässla soppa, eller brännässla och ost paj till exempel. Torkad brännässla kan användas för att göra te.

Om du vill behålla din brännässla under längre tid, antingen torka eller blanche och frysa den. Det måste uppblött före användning, om det torkas, och det kunde stanna bra för månader både frysta och torkade.

Tre. Lamb kvarter

Lamb s Quarter (via www.veggiegardeningtips.com)

Ett annat ogräs som är ätliga och kan användas som en ersättning för spenat kallas Lammets Quarter, även känd som Goosefoot. De ätliga delar av växterna är bladen, och du kan förmodligen hitta detta växer i din trädgård.

Blad av lamm kvartalet har en mycket trevlig, slags nötig smak. De är mycket rik på vitamin A, såväl som i proteiner. De är perfekta för grönsaker sallader och kryddat med vinägrett. Bladen också kan kokas och används på något annat sätt skulle spenat användas. Min personliga favorit är potatismos eller potatissallad med blekt lammets kvartal.

4. Amaranth

Denna ganska snygg växt kommer från samma familj som quinoa gör. Det har varit känt som ätliga ogräs i århundraden, tack vare Inkas, som ansåg amaranth deras basföda.

Amaranth frön kan tillagade, som du skulle förbereda quinoa. De är dock ännu bättre än quinoa, eftersom de inte innehåller gluten, vilket gör dem säkra för människor med gluten allergier.

Bladen är också ätliga om kokta, och de är mycket rik på vitamin A, K, B6, järn och kalcium. Den mogna roten av detta ogräs är också bra att äta. Den har en mjölkig smak, vit färg och är oftast tillagad med tomater och tamarind sås.

Fem. Portlak

Portlak (via serenityinthegarden.blogspot.com)

Hittade växer i alla 50 stater, är portlak ett vanligt ogräs bör du definitivt försöka. Stjälkarna, blad och blommor är alla ätliga och smakar ungefär som spenat.

Portlak kan ätas färska eller kokta. Den har en lätt syrlig och salt smak, och är bra även för att göra soppor och grytor. Det är mycket rik på vitaminer och mineraler, och det är också en stor källa till antioxidanter. Tro det eller ej, innehåller detta ogräs också omega 3-fettsyror, så om du inte riktigt ett fan av fisk - äta en fräsch portlak sallad.

Purslane är också ett ogräs känd för traditionell medicin, men det är kontraindicerat under graviditet, samt för personer med svag matsmältning. Det används som behandling för oral lichen planus, såväl som lokalt för att behandla insektsstick och även ormbett, bölder och sår.

6. Chickweed

Även känd som starwort, på grund av den stjärnklara formar av dess blommor, är våtarv annan vanligt ogräs du kan äta. Det är mycket rik på C-vitamin och har en fin, känslig och ganska god smak.

Skogsstjärna har traditionellt givits till människor som är sjuka eller svaga, eftersom man trodde att det skulle göra dem starkare. De blad, blommor och stjälkar är alla ätliga och kan ätas antingen färska - i sallader - eller kokt eller stekt - i soppor och rätter. De toppar kunde ställas inför rätta och kokas, till ett te som hjälper till med lugnande blåsan samt med bronkial irritation och sår.

Skogsstjärna kan överleva upp till två veckor i kylskåp. Det behöver bara vara torr - inte torkat, kan du hålla det fräscht, men du bör inte lägga den i kylen våt, eftersom det kommer att gå dåligt - och lägg i en plastpåse.

Så, har du redan provat någon av dessa eller kanske några andra ogräs? Hur tyckte du det och skulle du rekommendera det för resten av oss att försöka?

Aktuella artiklar