Soltorkade tomater hemlagat

Torkade tomater är en vanlig ingrediens i det italienska köket. Inte undra på - bara en bit av dem gör en köttfärssås, pizza eller ens en vanlig smörgås exceptionell. Till varje gourmet sorg, kommer en liten burk med torkade tomater ganska pricy så det är hög tid att göra dem själv. Utnyttja det låga priset tomater som säljs i slutet av säsongen, och gör din leverans av hemgjorda soltorkade tomater.

Soltorkade tomater hemlagat

Det finns praktiskt taget tre sätt att torka tomater: om solen, i ugnen, eller genom att använda en dehydrator. Eftersom de flesta hemmafruar föraktar spendera pengar på dehydrator (med rätta) att vi ska förklara de två mer praktiska sätt.

Åtgärderna nedan är för en medelstor burk, kan du öka mängden enligt dina önskemål.

Ingredienser:

 • 20-30 medelstora tomater, inte alltför mogen och fast
 • 1-2 koppar olivolja (beroende på burk)
 • 4-5 handskar av vitlök, hackad
 • 5 msk torkad basilika
 • några blad av färsk basilika
 • havssalt

Redskap:

 • 2 brickor eller bakplåtar
 • En medelstor burk med lock
 • 1 platt föremål att trycka tomater
 • folie eller bakplåtspapper

 1. Tvätta och torka tomaterna med en servett. Uniform skär dem i halvor eller fjärdedelar, de ska varken vara tunt eller för tjockt.
 2. Placera bakplåtspapper på brickan. Sätt tomaterna över i ett enda skikt.
 3. Torkning i solen: Att torka tomater i solen, placera brickorna på en skärm så att luften kan cirkulera. Beroende på tomater tjocklek och väderförhållanden tar det fem dagar till två veckor för tomater för att torka. Du måste föra dem in på natten på grund av fukt.
 4. Torkning i ugnen: Om du väljer att torka tomaterna i ugnen, den värms upp till ca 250F. Sätt tomat nedskärningar på en bricka och strö över salt. Låt stå i cirka 30 minuter så att saften kan rinna ut.
 5. Placera bakplåtspapper eller folie över bakplåten. Placera tomaterna i ett enda skikt över brickan och tas i ugnen. Reducera värmen till 200 F och torka i 4-6 timmar.
 6. Under denna period vända över varje skiva för 2-3 gånger så att båda sidor kan torka tillräckligt. Ta ut dem när de är torra men inte hårt. Kyl tomaterna helt.

Nu, om de tomater är sol eller ugnstorkad placera dem i en steriliserad burk i följande ordning:

 1. 1 skikt av tomater
 2. ett stänk av salt
 3. en nypa vitlök
 4. en nypa torkad basilika

Upprepa skiktning processen tills du är nästan på toppen av burken och täcka den sista raden med några blad av färsk basilika. Skjut tomaterna med en platt föremål att komprimera ingredienserna. Vid slutet, fyll burken med olivolja helt (kolla efter ett tag för att se om du behöver lägga till mer olja - oljan behöver lite tid att lösa). Skruva på locket ordentligt och låt tomaterna på de kalla och torra platser för 10 dagar. När du öppnar burken hålla den i ett kylskåp.

Aktuella artiklar