5 sätt att övervinna rampfeber

Lamporna är på, du är på väg att kliva fram och hålla ett tal. Du är nervös, handflatorna svettas, du har en groda i halsen och du undrar om du kommer att kunna yttra ett enda ord. Låter det bekant?

5 sätt att övervinna rampfeber

Du är inte den enda. Även de bästa högtalarna i världen och de mest kända sångare och skådespelare lider av en rampfeber. Nervositet kan ha en positiv effekt, de driva oss vidare och få oss att ge vårt bästa. Dock uppstår problemet när rädslan för prestanda blockerar en person helt, du glömmer dina rader, börja stamma eller svettas överdrivet. Hur att övervinna en rampfeber? Här är några tips som hjälper dig att få kontroll och bli en självsäker och övertygande talare.

Ett. Förbered dig

Väder du är på väg att ta en muntlig tentamen, delta i en pjäs eller presentera ett projekt framför viktiga kunder, är det viktigt att du är väl förberedd.

Sångare och skådespelare lär sig sina repliker utantill, goda offentliga talare känner sitt ämne väl.

När man förbereder sig för en presentation eller en tenta, ta anteckningar, dela ditt tal i sektioner, introduktion, huvudområde, slutsats.

Innan du är på väg att kliva in framför publiken köra igenom dina anteckningar igen. Förvara dem framför dig under din exposé om möjligt, du kommer vara mer självsäker. Gör en plan och förbereda sig väl. Det bästa sättet att övervinna rampfeber är att veta vad du talar om, och vet det väl.

2. praxis

Öva ditt tal eller prestanda med dina vänner och familj som publik. När du är klar, be dem att peka ut dina misstag så att du kan arbeta med dem.

En praxis framför en spegel kan vara till hjälp också. Se till att du koncentrera dig på viktiga saker, tonen i din röst, avslut av dina meningar, och dina gester.

Om du märker att du tenderar att t.ex. snurra håret eller fiol med en penna när du talar, försöker att ge upp denna vana. Nervösa gester gör att du ser osäker, övertygande och oförberedd. Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Memorera några viktiga meningar som du kommer att använda som en punch-line för att göra en poäng.

Tre. Visualisera

Visualisering, NLP och autogen träning är tekniker som används av elitidrottare, offentlig talare och politiker som ett sätt att mental förberedelse för att tala eller utföra offentligt. Tillämpa dem själv.

Hitta 10-15 minuter om dagen och se till att ingen kommer att störa dig. Sitt bekvämt, blunda och slappna av. Föreställ dig situationen du förbereder dig för. Var uppmärksam på detaljer, din hållning, utseende, scenen.

Upprepa för dig själv: "Jag är lugn, trygg, väl förberedda och om att ge den bästa prestandan." Visualisera dig själv talar: din röst är lugn, fast, du har ett lätt leende på läpparna. Hela utseendet talar: "Jag är en framgångsrik kvinna."

När (i ditt sinne) du tar prestandan till slutet, föreställa publiken applåderar, kommer över för att gratulera dig. Kom ihåg att känslan av självbelåtenhet och avsluta praktiken.

Visualisera när och så ofta du kan. Det viktigaste är att fokusera på det positiva. Tror att resultatet kan vara något annat än framgång. I det ögonblick en negativ tanke uppstår, ändra det med ett positivt mantra: "Jag är lugn, framgångsrik, min prestation är utsökt." Jag vet att det låter fånigt, men hjärntvätt själv fungerar! Det har fungerat för tiotusentals framgångsrika människor runt om i världen, och det kommer att fungera för dig också.

4. Face din rädsla

Våra farhågor är ofta oklara, men de är rotade i två saker: vad andra tänker om oss, och vi kommer att skämma ut oss. Rädsla är bara: falska bevis Appearing Real.

Fråga dig själv vad är det värsta som kan hända? När en populär sångare glömmer en linje, inte bua publiken honom? Nej, applåderar de oftast i stöd. Likaså kommer en professor uppmana eleven att övervinna rädslan genom att ställa delfrågor, kommer en kollega att ta delta i presentationen för att hjälpa dig. Kom ihåg, det är inte slutet på världen. Saker är så viktigt som du låter dem vara. Förbered dig väl, tro på dig själv, praktik - och du ska vara bra.

Fem. Gör dig redo för d-dagen

Innan du lämnar huset, se till att du har med dig:

  1. En flaska vatten - en bieffekt av rädsla är att det orsakar vår mun för att torka. Be om ett glas innan du startar prestanda och ta några klunkar under anförandet.
  2. Candy bar - nervositet kan sänka nivån av socker i våra blodomlopp så har en bit innan du går på scenen.
  3. En tunn jacka - Se till att du bär kläder gjorda av naturliga fibrer som kommer att förhindra överdriven svettning. Sätt på en tunn jacka eller en kofta för att täcka eventuella våta märken. Annars kommer du bara att känna mer själv-medvetet. Dessutom är det bäst att klä sig lätt, ångest och rädsla höjer kroppens temperatur så att du kan vara för varmt.
  4. Pappersnäsdukar - man börjar alltid nysa när man minst vill.

Hur att övervinna en situation där du blockerar helt? Koncentrera dig på din andning, andas in och andas ut långsamt, ta en klunk vatten, le, skämta om det är lämpligt och bär på.

Bor inte på vad som gått, fortsätter där du slutade som om ingenting hade hänt, särskilt om du hade rodnade.

Fullständig kontroll över dina känslor och rädslor är omöjligt, men du kan hålla huvudet klart och lugnt.

Du kan lära dig att kontrollera en rampfeber och få det att fungera för dig. När allt är en rädsla ett tecken på att du är en ansvarsfull person som alltid förväntar sig det mesta av sig själv. För att citera den berömda tränare Tom Landry: ". Gå igenom din rädsla med tro och du låter aldrig rädslan för att misslyckas blir orsak till misslyckande."

Aktuella artiklar