5 steg för att förbättra ditt fokus

Du har varit där, eller hur? Du försöker få något gjort, men du bara inte kan koncentrera sig. Ditt sinne vandrar ständigt till allt utom ett projekt som du arbetar med. Hur får du ditt huvud tillbaka i spelet så att du kan åstadkomma vad det är du har föresatt sig att göra?

5 steg för att förbättra ditt fokus

Focus är en av de saker som antingen kan göra eller bryta ett projekt. Om du har absolut inte avskräckt fokus kan du skapa mästerverk, konstverk och vackra skapelser. Du får mer gjort på kortare tid och ofta har absolut stellar resultat.

Men om du hittar din förmåga att vara uppmärksam på vad du gör äventyras, kan man lika gärna kasta in handduken och kallar det en dag. Du troligtvis inte kommer att slutföra projektet, och om du gör det kommer förmodligen att se ut som en tredje grader slutade det för dig eftersom din uppmärksamhet på detaljer är borta.

Hur förbättrar du ditt fokus när din hjärna vill ta en semester? Prova dessa fem enkla steg:

Räkna ut vad är att beröva dig av din förmåga att koncentrera

Vad verkar vara distraherande dig? Är det en kamp du haft med din kille i natt eller är du orolig för några testresultat som du är beroende av att ta reda på vilken dag som helst? Oavsett vad orsaken är det första du behöver göra isolera vilka tankar och känslor tar all din energi.

Kanske är det något så enkelt som att du dreading gör uppgiften så att du tänker på allt annat du hellre göra. Om så är fallet, erkänner att det är den första raden i försvaret när det gäller att hantera de hinder och att kunna gå förbi det.

Bestäm om allt annat är på ditt sinne behöver din omedelbara uppmärksamhet eller kan vänta till senare

Om du har något annat att ta upp din mentala energi, måste du göra ett beslut om huruvida det är något du behöver ta itu med just nu eller om det kan vänta till senare. Om det kan finnas negativa konsekvenser genom att låta det gå längre, sedan ta hand om det. Du kommer aldrig att kunna fokusera tills det är utanför din tallrik ändå.

Men om det kan vänta, skriva ner det så att du inte glömmer bort det och gå tillbaka till den aktuella uppgiften. Du kommer att må bättre att veta att det inte kommer att falla av din radar eftersom du har satt dig själv en liten påminnelse och grundligt kan fokusera på vad du försöker få gjort just nu.

Om du har isolerat orsaken av brist på fokus som procrastinates, då kanske du måste påminna dig själv hur bra du kommer att känna när du kan torka av projektet av din att göra-lista. Ja, kan du behöva ställa in några andra saker åt sidan från början, men när du väl har uppgiften klar, kommer du att kunna njuta fullt ut av andra saker som du har på gång.

Fastställa en tidsfrist

Ge dig själv en tidsram att arbeta på vad du måste göra och du kommer att vara mer benägna att fokusera. Om det är ett långsiktigt projekt, dela upp det i mindre, mer hanterbara bitar. Om du behöver ett par kvarter timme under loppet av några dagar, till exempel, verkar det mycket lättare att engagera sig än att ägna en eller två hela dagar och låta andra saker tar sparlåga.

Sätta en gräns även hjälper till att påminna dig om att det finns ett slut i sikte. Efter allt, det är lättare att uthärda de saker som vi inte gillar att göra om vi vet att de är kortsiktiga.

Klipp dina distraktioner

Ingenting kan råna ditt fokus som kaos som händer runt omkring dig. Oavsett om du har skrikande barn springa omkring eller teven eller radion skrällande, förändringar är bra att du kommer att göra misstag om du inte sätta dig i en miljö när du kan koncentrera dig.

Om möjligt, få en barnvakt för barnen när du arbetar med något som tar din fullständiga uppmärksamhet. Eller, om de är äldre, be dem att inte störa dig. Detta kan vara ett bra tillfälle att presentera dem med en ny film som de kan sitta och titta på tyst när du får lite välbehövlig lugn.

Stäng av din elektronik. Ja, kan det tyckas trevligt att ha bakgrundsljud och vissa människor ens föredrar det, men åtminstone försöka arbeta i total tystnad. Du kanske upptäcker att du är bättre på att hålla huvudet i spelet om du inte är åsidosatta av "nyheter" eller catchy jinglar kommer på dig via radio och tv.

Detta är särskilt sant när det kommer till dig sociala medier. Ja, kan det vara lockande att kontrollera din mobiltelefon och se vem som ringde eller sms: ade, men verkligheten är att världen inte kommer att sluta om du inte svarar inom de första fem sekunder efter mottagandet av meddelandet. Kom ihåg att inte alltför länge sedan världen överlevde bara bra utan dessa enheter.

Släpp din orubbliga önskan att kontrollera din e-post, Facebook eller Twitter-konto var femte minut och du kommer omedelbart att känna dig mer fokuserad. Du kan få reda på det senaste skvallret senare... när du har mer tid eftersom du har avslutat ditt projekt.

Förändring från att tänka på vad du behöver göra för att verkligen göra det

Detta är den enskilt viktigaste steget som flyttar dig framåt och får dig närmare slutförandet av vad du arbetar med. Du kan inte avsluta ett projekt förrän du startar den.

Även om du inte är helt säker på vad jag ska göra, får du en tydligare bild när du kliver in och åtminstone göra något. Du kommer att börja se några problem när de presenterar sig själva och du kan hantera dem därefter. Även om du hade en komplett plan på plats före initieringen, som du kan ha, hittar du ofta att det måste justeras när du går eftersom mycket få planer är perfekt från början.

Följ dessa fem enkla steg och du kommer snart att finna dig inte bara att få dina projekt gjort, men gör dem på ett sätt som är mer effektiv och ändamålsenlig. Du kommer att kunna korsa artiklar från din att-göra-lista på en sådan snabb takt att du kommer att undra vad tog dig så lång tid att behärska konsten att fokus!

Aktuella artiklar