Kan du stanna vänner efter skilsmässa

50% av den europeiska äktenskap slutar i skilsmässa, medan den genomsnittliga äktenskapet varar i 8 år. Om du är en del av dessa dystra statistik, det är verkligen en fråga som har bekymrar dig - kan du stanna vänner med ditt ex efter skilsmässan? Svaret ligger mellan dessa linjer.

Kan du stanna vänner efter skilsmässa

Det enkla svaret skulle vara "ja, kan du stanna vänner efter skilsmässan." Men det finns inget enkelt om att få en skilsmässa, så situationen efter det skulle inte vara enkelt också. Jag tänker inte ljuga för dig - det kommer inte att bli lätt, men det är möjligt. Ta reda på hur.

Ett. Acceptera den nya situationen

Först och främst, ni båda måste vara villiga att acceptera den nya situationen. Du är inte gifta längre, ni båda behöver för att gå vidare, men det finns fortfarande en stor del av ditt förflutna som ansluter dig.

Du måste kunna passa i denna nya situation, särskilt om ni två har barn tillsammans. Barn, särskilt vid ung ålder, tenderar att tro att skilsmässan är deras fel, och du måste göra ditt bästa för att inte låta ditt barn tror att. Förklara för dina barn att ingenting var deras fel, och att ni båda fortfarande älskar dem.

2. Med skulden

Eftersom det tar två personer att gifta sig i första hand, det tar också två personer för att få en skilsmässa. Du kanske tror att ingenting var ditt fel, eller att allt var ditt fel, men sanningen ligger någonstans i mitten.

Båda måste du ta en del av skulden för din skilsmässa. Någon är kanske större, men du är både att skylla, vad har hänt.

Det är mycket viktigt att inte tro att du är den som borde ha räddat äktenskapet. Massor av kvinnor tror att det är deras roll, men det är verkligen inte. Ni båda hade att arbeta på ditt äktenskap, och ni båda spelat en del i din skilsmässa.

Tre. Tillkoppling med tålamod

Beväpna dig med tålamod är en av de viktigaste faktorerna för att stanna vänner med ditt ex efter skilsmässan. Båda två kommer att behöva lite tid för att klara av vad som hänt, men så snart denna period är över, kan du börja bygga din vänskap igen.

Försök att inte driva denna för hårt - det är önskvärt att stanna vänner, men det är inte obligatoriskt. Om du försöker göra ditt ex vara vän med dig innan han är redo för något sådant, kan du skjuta honom bara längre bort. Ge honom lite tid och ta baby steg. Du kan inte agera som om ingenting har hänt och du behöver lite tid, men ja - du kan bygga vänskap igen.

4. Förlåta

Den svåraste delen av skilsmässa, även när det var ett ömsesidigt beslut, är att förlåta varandra för vad som hänt. Detta gäller särskilt om du har något blivit sårad, eller om du har känt instängd i äktenskapet.

Folk känner oftast arg efter skilsmässan, helt enkelt eftersom de inte vill känna sig ledsen. Ilska ger dig lite extra energi, medan sorg dränerar dig. Däremot kan arg under en lång tid skadar bara dig, inte den person du är arg. Ge dig själv tid att sörja i stället, och när den tiden är över, kommer du att kunna förlåta.

Förlåtelse är inte lätt, och jag kan inte ge dig några universell formel för hur man ska förlåta. Du måste hitta din inre styrka, och för att minnas de goda tiderna. Du måste kunna vara den större personen, och erbjuder olivkvist. När du förlåter varandra, kan du bli vänner igen mycket snart.

Så, ja - du kan stanna vänner efter skilsmässan, men ni kommer båda att behöva ha det, och att jobba på det. Det kommer inte att ske över en natt, men om du ger det lite tid, det är absolut möjligt.

Aktuella artiklar